Huligani iz Hrvatske sklopili sporazum sa Tužilaštvom

Regija 23. jan 201815:49 > 15:55
Izvor: REUTERS/Đorđe Kojadinović

Petorica huligana iz Hrvatske koji su učestvovali u neredima na „vječitom derbiju“ Partizana i Crvene Zvezde u decembru prošle godine sklopili su sporazum sa Višim tužilaštvom u Beogradu na osnovu kojeg su osuđeni na kazne zatvora, rekao je jedan od njihovih zastupnika Predrag Marić.

„Ante Firić, Stjepan Mihovilović i Hrvoje Baković su osuđeni na šest meseci zatvora. Jakov Podrug je osuđen na pet meseci, a Ivan Mišković na četiri“, rekao je Marić za Insajder.

Kako je advokat dodao, šesti uhapšeni Damir Tovarović još nije donio odluku da li će potpisati sporazum sa Tužilaštvom.

Advokat Marić je potvrdio i da će hrvatski huligani izdržavati kaznu u Srbiji, nakon čega će im biti izrečena mjera zabrane ulaska u Srbiju u narednih pet godina.

Kako je Slobodna Dalmacija ranije pisala, Ante Firić je poznat hrvatskoj javnosti po tome što je završio u istražnom zatvoru pod optužbom da je bio dio grupe koja je po narudžbi pretukla poznatog hvarskog ugostitelja Franu Žuvelu, dok je Damir Tovarović poznat kao državni prvak u borilačkim sportovima.

Podsjetimo, nekoliko navijačkih grupa Partizana se sukobilo na južnoj tribini na 156. vječitom derbiju u decembru prošle godine. Nemiri na jugu su potrajali nekoliko minuta, na tribini nije bilo policije, međutim, nakon sukoba je žandarmerija reagovala i sa stadiona izvela nekoliko navijača.

Zbog sumnje da su izvršili krivična ili prekršajna djela pre početka utakmice, tokom trajanja, ali i nakon njenog završetka, privedeno je ukupno 26 osoba.

Ministar policije Nebojša Stefanović je rekao tim povodom da se „čini da u ovim neredima postoji značajna upletenost kriminogenog faktora”. I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na nasilje na derbiju, rekavši da je “neko te kriminalce pustio s lanca” i da je sada vrijeme da ih neko „malo priveže“.