Dačić: Kad neko podržava Albance, Hrvate, muslimane…

Regija 12. feb 201818:51 > 21:12
Izvor: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA - OGNJEN STEVANOVIC

Srbiju je posjetio austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache koji se u Beogradu susreo sa najvišim državnim zvaničnicima. On kaže da problem sa Kosovom nije dugoročno riješen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis kojim bi se uvažile i potrebe Srba.

 Njegova naklonost Beogradu, ponovo je uzburkala duhove i vratila ideju o podijeli Kosova.

I prije nego što je došao u Beograd, intervjuom za “Politiku” Strache je uzburkao javnost u Srbiji, ali i Austriji. Njegovu izjavu da je Kosovo dio Srbije i da Srbi na sjeveru Kosova morali da imaju pravo na samoopredjeljenje, opozicija u Austriji ocijenila je kao dolivanje ulja na vatru i podrivanje dogovora Beograda i Prištine. Nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem na pitanja o tome Strache kaže da ima razumijevanja za Srbiju.

“Austrijska vlada je priznala nezavisnost Kosova – to je realnost i činjenica. Takođe je realnost i činjenica da Srbija u svom pravnom poretku Kosovo smatra dijelom svoje teritorije. S obzirom na to, ovaj problem nije dugoročno riješen i mislim da bi bilo poželjno da se u smislu zajedničkog puta ka Evropskoj uniji podrži proces u kojem bi Beograd i Priština pronašli rješenje koje bi bilo u interesu obje strane”, kazao je Strache.

Na pitanja postavljena gostu, želio je da odgovori i Ivica Dačić koji kaže da je zahvalan Stracheu što nije promijenio svoje stavove kada je došao na vlast.

“Oni koji zamjeraju Stracheu da svojim izjava podriva stabilnost, zaboravljaju da su oni narušili naše granice prvo. Pa oni su podrili stabilnost Balkana time što su priznali Kosovo. Kad neko podržava Albance, Hrvate, muslimane to nekako izgleda sve je u redu, a kad neko podržava Srbe to je sada neki veliki problem. Ma, svaka ti čast, Strache”, rekao je Dačić.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose međutim ocjenjuje da Strache svojim stavovima ne pomaže Srbiji i podsjeća da je upravo Ivica Dačić jedan od zagovornika ideje o podjeli Kosova.

“Očigledno je da se računa da postoji neka podrška za to u EU upravo kod političara kakve smo i danas vidjeli u Beogradu. Takvih ima i u Mađarskoj, u Bugarskoj, Grčkoj. Računa se da bi možda to moglo da prođe pod jednim uslovom – da se niko ne pobuni iz EU i da pristanu i Albanci i Srbi. Taj uslov nije ispunjen”, kaže Janjić.

Istovremeno, kako prenosi Koha ditore, Vlada u Prištini saopštila je da smatra zlonamjernim ideje o podjeli Kosova i isključila svaku mogućnost uključivanja u taj scenario. Prištinski mediji su krajem prošle sedmice pisali o ideji razmjene teritorija i podvukli da ona ima podršku predsjednika Kosova Hashim Thaci i premijera Albanije Edija Rame.