Đurić: Izvinjavam se što su me vodali na povodcu

Regija 29. mar 201809:58 > 10:37
Izvor: TANJUG/Dragan Kujundžić

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić izjavio je da Vlada Srbije podržava predstavnike Srba sa Kosova u namjeri da započnu formiranje Zajednice srpskih opština.

Kako je rekao novinarima, ako u roku od tri sedmice Priština ništa ne uradi, predstavnici Srba sami će formirati ZSO.

“Srbija je opredijeljan za mir i čuvat će mir i zato podržavamo Srpsku listu da formiraju ZSO, jer je ona u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom i Briselskim sporazumom”, rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Upitan na koji će način ZSO funkcionisati ako Priština ne pristane na njeno formiranje, Đurić je kazao da je uz posredovanje Evropske unije postignut dogovor o formiranju ZSO, na koji je potpis stavila Međunarodna zajednica.

On je kazao i da očekuje da umjesto prijetnji ratom, predstavnici Prištine omoguće Srbima da u naredne tri sedmice počnu da rade na formiranju i izradi statuta ZSO.

Povodom navoda ministra Palja Ljekaja o hapšenjima ukoliko dođe do formiranja ZSO bez pristanka Prištine, rekao da bi trebalo da “uhapse sebe”, s obzirom da već pet godina ne sprovode sporazum i ne formiraju ZSO.

On je nazvao ciničnim saopštenje OEBS-a na dešavanja u ponedjeljak u Kosovskoj Mitrovici i njegovo hapšenje, u kome je također objavljen poziv te organizacije Beogradu i Prištini da se uzdrže od provokacija.

“Evo izvinjavam se što su nas tukli, što su nas šutirali, što su mene vodali kroz Prištinu na povodcu”, rekao je Đurić komentarišući reagovanje OEBS-a.

On je ponovio da Beograd želi da dođe do rješenja mirnim putem, ali da bi trebalo da se zna i da će Srbija sigurno štiti interese srpskog naroda.

Đurić je saopštio i da su jučer u Peći “uniformisana lica” uhapsila novinare RTS-a i nekoliko pravnika i da su ih pustili poslije pet sati pritvora i poslije intervencije Beograda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.