Izložba Ibrahima Mala: Patnja Sirije na fotografijama

Regija 23. apr. 201819:44 > 22:45
Podijeli:
Izvor: N1

Humanitarni fotograf Ibrahim Mal zabilježio je i pratio rat u Siriji i izbegličku krizu kao volonter Crvenog krsta i za fotografije dobio sedam međunarodnih nagrada. Izložba je dio obeležavanja 140. godišnjice niškog Crvenog krsta.

Cijelu jednu godinu trajali su pregovori oko toga da se u ovaj dio Sirije ugroženom stanovništvu dostavi hrana.

“Brat i sestra su poslije godinu dana vidjeli rižu. Sestra dovikuje bratu: Imamo pet kilograma riže, imamo šećer i tjesteninu”, kaže humanitarni fotograf Ibrahim Mal.

To je priča samo jedne fotografije Ibrahima Mala zabilježena u području koje je u to vrijeme kontrolisao ISIS. Put do tih fotografija objašnjava kao najopasniji kroz koji je prošao. Inače je, kaže, Crveni krst u javnosti prepoznat kao organizacija koja pomaže u ratnim i mirnodopskim uslovima, ali javnost malo zna o tome koliko su njihovi volonteri ugroženi.

“Zato smo izgubili 64 volontera u Siriji dok su bili na dužnosti, što se nikada u istoriji Crvenog krsta nije dogodilo, toliki broj poginulih volontera. Zato pričam njihovu priču – jer su bili hrabri, heroji Crvenog krsta”, kaže Mal.

I to je prikazano na fotografijama. Godišnjica niškog Crvenog krsta povod je za izložbu, a cilj 140 godina rada objašnjavaju ovako.

“Nemoćni. Crveni krst je tu zbog svih nemoćnih. I ono što je karakteristično za Srbiju, od CK je jedino starija crkva, sve ostale institucije su nastale posle”, kaže Mirjana Gocić iz Crvenog krsta Niš.

I volonteri niškog CK su i na Malijevim fotografijama. Prati Sirijce i njihovu patnju od Sirije, duž cijele izbegličke rute. Fotografije su, kaže, njegov način da podrži Siriju.

“Ovo je moj način način da pomognem Siriji. Ne želim da nosim oružje. Moje oružje je moja kamera, da pomognem ovim ljudima, da pomognem Siriji”, kaže Ibrahim Mal.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.