Srpska lista traži hitan sastanak s Vučićem zbog Kosova

Regija 06. jun 201821:55 > 21:57
Izvor: TANJUG/Dragan Kujundžić

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je konsultacije s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog bezbjednosne situacije na Kosovu, koja, kako je ocijenio, može lako da eskalira i izazove nestabilnost širih razmjera.

“Bezbednosna situacija ne samo na severu Kosova i Metohije već i u celoj južnoj pokrajini u ovom trenutku vrlo je složena, a zbog serije sinhronizovanih napada na Srbe, posebno u sredinama gde nisu većina, u ime Srpske liste zatražio sam hitne konsultacije s predsednikom Aleksandrom Vučićem”, rekao je Rakić za Politiku od četvrtka.

Gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice i predsjednik Srpske liste upozorio je da, nažalost, složena bezbjednosna situacija može lako da eskalira i izazove nestabilnost širih razmjera.

Imamo seriju sinhronizovanih napada na Srbe, posebno u sredinama na jugu, gde Srbi nisu većina. Izvršioci ne prezaju ni od napada na žene i decu. Nesumnjivo je da bezbednost ugrožavaju i otvorene izjave albanskih predstavnika da prekidaju dijalog i da ne žele da nastave razgovore, dok, s druge strane, predstavnica EU na Kosovu i Metohiji relativizuje napade Albanaca, nazivajući ih ’milo za drago’. Sve nas to jako zabrinjava”, naveo je Rakić.

Rakić je od visoke predstavnice EU Federice Mogherini zatražio da objasni izjavu predstavnice EU na Kosovu Natalija Apostolova da napadi na Srbe počinju da liče na “milo za drago”.

Prethodno je Srpska lista saopštila da je zatražila je hitan sastanak sa predsednikom Srbije zbog odluke kosovskog Parlamenta da usvoji Sporazum o carinskom ujedinjenju Kosova i Albanije.

Takvo djelovanje kosovskog parlamenta zahtjeva da se predstavnici Srpske liste hitno sastanu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem”, navodi se u saopštenju Srpske liste, koja je reagovala na jučer usvojenu odluku kosovskog parlamenta, a koji su večeras prenijeli mediji.

Srpska lista je u saopštenju ocijenila da je Sporazum potpuno neprihvatljiv i predstаvljа proizvod političkog nаsiljа u Skupštini u Prištini.“Srpska listа ovаkvu odluku vidi kаo jаsnu mаnifestаciju velikoаlbаnske politike.

 Ovakvo delovаnje je potvrdа potrebe nаjhitnijeg sаstаnkа predstаvnikа Srpske liste s predsednikаom Vučićem”, navodi Srpska lista.

Prošle srijede kosovski poslanici podržali su Nacrt rezolucije kojom se ukida kontrola kretanja putnika na prelazima sa Albanijom.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.