Đurić: Pustite Srbe ili nema ništa od dijaloga

Regija 10. jul 201812:26 > 12:31
Podijeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valić

Direktor srbijanske Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da ukoliko Srbi, koji su uhapšeni kod Gnjilana, ne budu pušteni do večeras dijaloga Beograda i Prištine "neće biti još dugo".

“Ukoliko do večeras ne budu oslobođeni, naša poruka je da dijaloga neće biti i neće ga biti za dugo vremena. I to je poruka i predsjednika Aleksandra Vučića i poruka koju smo prenijeli i predstavnicima Evropske unije”, rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su uhapšeni načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Radovan Stojković, direktor filijale Nacionalne službe zapošljavanja Jovan Denić, pripadnik Vojske Srbije koji živi na Kosovu, a radi u Vranju Nenad Stojanović i braća Aleksandar i Predrag Đorđević, od kojih je jedan aktivan, a drugi penzionisani pripadnik MUP-a Srbije.

Đurić je rekao da je njihov jedini grijeh taj što nisu podržali formiranje vojske Kosova ili su se javno protivili formiranju te, kako se izrazio, nakaradne formacije.

“Napad je izvršen na brutalan način, po oprobanom scenariju, i desio se potpuno suprotno svemu što je dogovoreno na posljednjem sastanku Vučića i Federice Mogherini kada je dogovoreno da se ovakve stvari više neće dešavati, a Albanci su preuzeli obavezu da će se prema našoj strani i našim ljudima odnositi sa poštovanjem, a to je svojim prisustvom i rječju garantovala i Mogherini”, rekao je Đurić.

On je dodao da je sporazum i dogovor na taj način pogažen i da je poruka Beograda da oni smjesta moraju da budu oslobođeni.

Đurić je rekao da taj akt kosovske policije smatra uzimanjem talaca.

Kosovska policija potvrdila je ranije danas da je u regionu Gnjilana uhapsila pet osoba zbog djelatnosti protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova, a akcija je sprovedena na nekoliko lokacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.