Đurić objasnio ko iz Prištine može u Srbiju

Regija 29. jul 201823:04 > 30. jul 2018 08:18
Podijeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valić

Direktor srbijanske Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da zvaničnici iz Prištine mogu da posjete centralnu Srbiju ako se pozovu na sporazume o posjetama i pod uslovom da njihova funkcija postoji po međunarodnim propisima.

“Svi zvaničnici koji postoje po međunarodnim propisima mogu slobodno da se pozovu na sporazume o posjetama i da se kreću na teritoriji svoje zemlje. Ali to nisu takozvani ministar spoljnih poslova ili takozvani ministar Kosovskih snaga bezbjednosti, jer južna pokrajina nema te vrste funkcija. Ostali neće imati nikakvih problema”, rekao je Đurić za Večernje novosti.

Srbijanske vlasti nedavno nisu dozvolile ulaz ministru spoljnih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju koji je tražio da posjeti Novi Pazar na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Ranije je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen Đurić, jer prema tvrdnjama kosovske strane nije prijavio boravak.

Upitan da li će Rezolucija Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 ostati na snazi ako Beograd i Priština postignu dogovor, Đurić je rekao “bez dogovora sa Srbijom, oni (Albanci) ne mogu da afirmišu svoju poziciju u međunarodnoj zajednici”.

“Sa pristupom kakav imaju danas, UN će za njih ostati samo misaona imenica”, rekao je Đurić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.