Pritchard: Ne treba otvarati rane zbog političke koristi

Regija 20. avg 201820:54 > 20:59
Izvor: N1

Odluka Vlade Republike Srpske da poništi izveštaj svoje komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine žalosna je i predstavlja kratkoročan potez koji će služiti samo produbljivanju podjela i sprječavanju pomirenja, saopštila je Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS za jugoistočnu Evropu Mark Pritchard izjavio je da “činjenice utvrđene u izvještaju iz 2004. godine nisu sporne”, da su ih potvrdili međunarodni i domaći krivični sudovi i da “rane srebreničke tragedije ne treba ponovo otvarati radi kratkoročne političke koristi”. 

“Lideri Bosne i Hercegovine moraju da izbegavaju nacionalističku retoriku koja dovodi do podela pred opšte izbore u oktobru“, naveo je Prichard.

On je pozvao poslanike Narodne skupštine RS da ponovo razmotre donesenu odluku u cilju pomirenja i da se fokusiraju na pitanja od značaja za građane BiH, pre svega na ekonomski prosperitet, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i borbu protiv korupcije. 

Narodna skupština RS odbacila je 14. avgusta glasovima srpskih poslanika Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice jula 1995. godine, u kojem se priznaju masovna ubistva Bošnjaka od srpskih snaga. Izvještaj je objavila Komisija Vlade RS 2004. godine.

Poslije odluke skupštine, Vlada Republike Srpske poništila je Izveštaj 18. avgusta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.