Zbog izjave date medijima ostaje bez kuće

Regija 03. sep 201819:27 > 20:32
Izvor: N1

Zbog izjave date medijima 2013. godine, predsjednik Saveza udruženja akcionara Vojvodine, Veselin Muhadinović ostat će bez kuće. Osnovni sud u Vrbasu procijenio je da je novom vlasniku nekadašnjeg poljoprivrednog kombinata Zmajevo nanio štetu u poslovanju od blizu dva miliona dinara.

I dok Muhadinović navodi da je žrtva korumpiranog sistema zbog ukazivanja na nepravdu, vlasnici kombinata tvrde upravo suprotno.  

Na kojoj će adresi poštar poslije 18. septembra pronalaziti Veselina Muhadinovića, nije poznato. Tog datuma kuća mu ide na doboš – i to zbog izjave da će bivši radnici i akcionari kombinata Zmajevo skinuti rod sa 612 hektara oranica koje su, tvrdi, nelegalno prisvojene tokom privatizacije 2004.

Šest godina kasnije poljoprivredni kombinat otišao je u stečaj, a 396 akcionara je, kaže, ostalo bez akcija. Tada je osnovana zadruga i krenuli su u pravnu borbu za ono na šta, smatraju, imaju pravo – za zemlju.  

“Ja sam jedini čovjek u Srbiji koji je kažnjen zbog govora o pljačkaškoj privatizaciji… jedini”, kaže Muhadinović.

Osim medijima, obraćali su se brojnim institucijama – policiji, tužilaštvu, Agenciji za borbu protiv korupcije, opštini više puta, a 2012. došli su i do tada prvog potpredsjednika Vlade, a danas predsjednika države. 

“On je tada nama dao čvrsto obećanje da će 24 privatizacije biti ispitane i da će se onda poljoprivredna preduzeća… on zna za tu pljačku, da će to biti urađeno. Mi smo se veoma zadovoljni vratili od njega i zadovoljni smo bili šta nam je obećao, a od svega toga nijedan kombinat, nijedno preduzeće, ništa se nije ispitalo. Ostalo je na tome da ja ostajem eto maltene bez kuće i ko zna šta će biti sa mnom”, priča Muhadinović.  

Sud je nakon dva ročišta odlučio da Muhadinović novim vlasnicima kombinata, firmi “Novi trading NS”, mora nadoknaditi štetu nastalu zbog izjave za medije i taj postupak je pravosnažan. Za razliku od njega, procesi koje su zadrugari pokretali za vraćanje nekada zadružne zemlje, traju godinama.  

U firmi “Novi trading” s druge strane navode da su zapravo oni žrtve zadrugara, te da se već 12 godina bore sa lažnim optužbama, za šta kažu imaju i potvrdu policije i više različitih sudova.    

I njima smeta što procesi nisu završeni, što ih obilaze policija i inspekcije i što se dugo spominju u negativnom kontekstu, iako 612 hektara oranica po njima nisu sporne jer su kupljene, tvrde, kao društvena, a ne zadružna svojina.

“Firma ‘Novi trading’ ima i potvrdu Agencije za privatizaciju da je ta privatizacija odrađena u potpunosti u skladu sa zakonom, da su novi vlasnici u potpunosti ispoštovali sve ugovorne obaveze na koje su se obavezali, tako da tu po nama ništa nije sporno”, rekao je advokat firme Nebojša Ivković. 

Ipak, kada rješenje konačno bude donijeto, poznato je na koju će adresu njima biti dostavljeno. Predstavniku zadrugara, ne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.