Nove mogućnosti za državnu kontrolu medijskog polja

Regija 14. sep. 201817:26 > 17:30
Podijeli:
Izvor: N1

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Predrag Ćulibrk izjavio je da je "Telekom Srbija" u pregovorima sa određenim brojem kablovskih operatera i da planira akvizicije nekoliko kompanija u ovoj oblasti, kao i da "Telekom" ima finansijskih kapaciteta za te planove.

Direktor Telekoma nije saopštio o kojim operaterima se radi niti je objasnio zbog čega se kompanija sa većinskim državnim kapitalom odlučila na kupovinu drugih kablovskih operatera umesto da razvija sopstvene kapacitete.

N1 nezvanično saznaje da je za ove operacije odvojeno nekoliko stotina miliona evra kao I da je Telekom spreman da kablovske operatere sa kojima pregovara kupi I po mnogostruko većim cijenama od tržišnih. Prema izvorima N1 u toku su pregovori za akviziciju jednog kablovskog operatera po cijeni od blizu 200 miliona eura iako se tržišna vrijednost te kompanije procjenjuje na oko 50 miliona eura.

Akvizicijom kablovskih operatera Telekom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, otvoriće snažnije vrata za mogućnost da država kontroliše koji će se televizijski kanali nalaziti u ponudi tih operatera.

Suprotno evropskom zakonodavstvu i praksi da država izlazi iz kontrole medijskog polja, akvizicijom kablovskih operatera upravo se otvaraju nove mogućnosti kontrole od strane države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.