Srbija popustila pod pritiskom EU i vratila vize za Irance

Regija 11. okt 201818:14 > 18:19
Podijeli:
Izvor: N1

Nešto više od godinu dana pošto je Vlada Srbije ukinula vize za državljane Islamske Republike Iran, donijeta je odluka da ih, od sljedeće srijede, ponovo uvede. Ministri u Vladi Srbije za N1 kažu da su tu odluku donijeli pod pritiskom EU, jer je, u suprotnom, postojala opasnost da zemlje evropske zajednice uvedu vize za državljane Srbije.

Inače, od ukidanja viza, značajno je porastao broj iranskih državljana među tražiocima azila u Srbiji, koji uglavnom pokušavaju da balkanskom migrantskom rutom stignu u Evropsku Uniju.

Dolazak iranskih turista u Beograd prvim direktnim letom iz Teherana, u martu je proslavljen uz tortu. Od prošlog septembra, kada su za iranske državljane vize ukinute, njih 44 hiljade doputovalo je u Srbiju. Međutim, uglavnom su to bili migranti, a ne turisti. Avioni će i dalje letjeti, ali ubuduće će moći da dođu samo Iranci sa vizom, pošto je Evropska Unija zaprijetila da će suspendovati viznu liberalizaciju za građane Srbije.

“Poslije gostiju iz Turske i Kine, Iranci su na trećem mjestu po broju noćenja u Beogradu. Ipak ne možemo da ugrozimo naš bezvizni režim, jer pritisak iz EU, da Iranu ponovo uvedemo vize, rastao je sve više. Dva leta nedjeljno ostaju, a u ambasadi Srbije u Teheranu povećaćemo broj zaposleniih kako bi svi zainteresovani vize mogli da dobiju istog dana kada podnesu zahtjev”, kazao je Rasim Ljajić, ministar trgovine i turizma Srbije.

Ljajić dodaje da se nada da će prijatelji iz Irana imati razumjevanja zbog toga što im Srbija vraća vize. Međutim, postoji li opasnost da poslije takvog poteza Iran prizna nezavisnost Kosova?

“Iran je prijateljska zemlja, mi se nećemo pridružiti sankcijama, raznim rezolucijama i deklaracijama kojima se osuđuje Iran. A Srbija ima obavezu da vizni režim usklađuje sa viznim režimom EU”, naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Srbija ima obavezu da usklađuje vizni režim sa EU još od 2014. kada je otvorila poglavlje 24, kaže Vladimir Međak iz Evropskog Pokreta.

“U obavezi smo da se do ulaska u članstvo uskladimo, mi smo u tom akcionom planu za poglavlje 24 se čak obavezali da ćemo napraviti i akcioni plan do kraja ove godine, kako ćemo do ulaska u članstvo uskladiti naš vizni režim sa evropskim. Kao država koja se nalazi na bijeloj šengenskoj listi, odnosno država kojoj ne treba viza, što je veliki prioritet za građane i privredu, moramo paziti da taj položaj ne ugrozimo”, rekao je Mađak.

Da zbog lažnih iranskih turista, koji put uglavnom nastavljaju ka Zapadnoj Evropi, postoji opasnost da EU Srbiji ukine, takozvani bijeli šengen, mediji su izveštavali još u junu. Međutim, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tada je to demantovala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.