Region dobio svog Assangea? Srbijanka pobjegla u ambasadu u Podgorici

Regija 06. dec. 201819:27 > 19:57
Podijeli:
Izvor: Printscreen

Srbijanska državljanka Branka Milić, jedna od optuženih za organizovanje navodnog državnog udara u Crnoj Gori, već dvije sedmice se nalazi u ambasadi Srbije u Podgorici, gdje je pronašla utočište od pravosudnih organa koji su joj odredili pritvor. Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova od Srbije zahtjeva da otključa vrata ambasade i dopusti njeno hapšenje.

Srbijanska diplomatija za sada uopšte ni ne komentariše.

Da li je region dobio svoju verziju Juliana Assangea? U luksuznu rezidenciju u centru Podgorice prije dvije sedmice uselila se nezvana gošća. Branka Milić, optužena za terorizam, demonstrativno je izašla sa suđenja pola sata prije nego što joj je zvanično određen pritvor.

“Dvije godine me držite ovdje. Nevinoj osobi sudite. Ovo dalje ponižavanje ja trpjeti neću”, rekla je Milić na suđenju.

Iz sudnice je direktno otišla u ambasadu. Njen čin, tvrdi njen advokat, posljedica je zlostavljanja od sudskog vještaka, koji ju je, utvrđujući njeno zdravstveno stanje, skinuo golu, fotografisao, a zatim javno opisao šta je vidio.

“Gospođa Milić nije napustila zgradu suda zato što je sud odbio neki njen prigovor, na neki podnesak, na neku procesnu radnju. Ona je napustila zgradu suda jer nije željela dalje da bude ponižavana kao žena. Vrlo jednostavno – kako bi sačuvala sopstveno dostojanstvo. Ponovit ću. Ona je fotografisana naga. Ona nije dužna da trpi to”, kazao je advokat Miroje Jovanović.

Budući da se rezidencija vodi kao teritorija Srbije, crnogorsko ministarstvo zvanično je zatražilo od ambasade dozvolu za ulazak kako bi priveli ženu koju terete za umješanost u navodni pokušaj državnog udara. Pojedini crnogorski mediji prenijeli su da je ambasador Zoran Bingulac pristao na to, ali da je zvanični Beograd povukao ručnu.

“Nije mi poznato tako nešto. Teško mogu da uđem u to kako funkcioniše odnos između ambasadora i Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Mi čekamo odgovor na taj slučaj. Vjerujemo da Srbija neće odlučiti da u svojoj ambasadi štiti bjegunca od pravde, i nadamo će se stvar riješiti u skladu sa dobrim odnosima dvije zemlje”, izjavio je ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Iako je u pitanju slučaj koji, po ocjenama analitičara, može ozbiljno da naruši diplomatske odnose dvije zemlje, Ministarstvo spoljnih poslova se već danima ne oglašava povodom molbe crnogorskih vlasti, niti odgovara na pitanja N1. Mediji bliski vlasti ovu temu u potpunosti ignorišu.

“Našoj vladajućoj garnituri, a prije svega predsjedniku Vučiću, ne odgovara da se od ovoga pravi veliki slučaj. Ja mislim da je Branka Milić time što je došla i zatražila azil u našoj ambasadi dovela u opasnost i našu diplomatiju i našu zemlju. Ako je ambasada izruči crnogorskim organima, naići će na odijum dijela crnogorske javnosti koji se osjećaju Srbima, i u samoj Srbiji. Ako to ne uradi, to je onda međunarodni skandal“, kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Skandal bi mogao da bude izbjegnut ukoliko se Branka Milić dobrovoljno vrati na suđenje, što je opcija koju je ponudio njen pravni tim.

Pod dva uslova – da joj se ukine pritvor i da dobije garancije da neće biti maltretirana u zgradi suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagrami UŽIVO na ovom linku.