Ivanović: Časnim novinarima istina na prvom mjestu, Barbara to nije

Regija 12. dec 201809:54 > 11:38
Izvor: N1

"Ja se ne kajem zbog toga što sam napisao o novinarki Barbari, stojim iza toga da ona nema pojma i da ne treba time da se bavi. Osuđujem sve uvrede koje su joj upućene i mislim da niko nikada ne bi trebalo da piše takve stvari i kači slike iz privatnog života", poručuje novinar Ivan Ivanović.

Podsjećamo, Ivanović je, reagujući na Twitteru na prilog TV Studio B o protestima opozicije napisao: “Ja se ograđujem od ovakvih. Ovo nisu moje kolege. Pozivam sve časne novinare da urade isto. Javno. Ovo smo gledali devedesetih i nije dobro ispalo. Ponovimo zajedno, ovo nisu novinari”.  

Uslijedila je izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koga je novinarka pitala da prokomentariše objave “da su voditelj Ivan Ivanović, glumac Sergej Trifunović i predstavnici opozicije zaprijetili da će da pretuku novinarku Studija B”.

“Ko će da pretuče? Ivan Ivanović će da pretuče nekoga i Sergej Trifunović će da pretuče nekoga? Na društvenim mrežama će da pretuku mnogo koga, ‘ajde, pustite to”, rekao je Vučić u obraćanju.

Kako je ispričao Ivanović, reagujući na konferenciju srbijanskog predsjednika, to je jedna šizofrena situacija u kojoj se nalaze novinari koji nisu dio prorežimskih medija.

“Ključ problema je konferencija i neodgovorno ponašanje Vučića. Jedna novinarka je lagala predsjednika da se desilo nešto što se nije desilo. To je treći put u mojoj karijeri, prvi put je bilo kada se dogodila tragedija s helikopterom, usred konferencije je neki iz Informera pitao predsjednika šta misli o tome što je Ivanović za nas rekao da smo vaša pudlica. Inteligentan čovjek ne bi komentarisao nešto što nije vidio ili čuo, ali ne i naš predsjednik, on voli da kometariše. Moj problem dolazi iz toga što je ta novinarka TV Pančevo slagala i ponašanja predsjednika kome nije palo na pamet da pita zašto bih ja rekao nešto tako za jednu takvu osobu. Ja i dalje tvrdim Barbara nije novinar i ko hoće da se bavi novinarstvom treba da se ogradi od takvih stvari”.

Zato, smatra Ivanović, predsjednika Srbija treba da bude sramota.

“Vučić je predsednik svima nama i onima koje voli i onima koje ne voli, ne možemo da ne plaćamo porez jer nas predsjednik ne voli. Neinteligento je komentarisati stvari koje nisi vidio ni čuo. Ja neću da se bijem, mene to ne interesuje. Zanimljivo je da me niko nije zvao da to prokomentarišem, TV Pančevo nije reagovala, njima je normalno da novinari bezočno lažu”.

Posljedica cijele situacije, kaže Ivanović, da je izložen “lažima koje utiču na bezbjednost njegove porodice”.

“Meni je čovjek ušao u restoran i rekao da će ga zapaliti ako budem rekao nešto protiv stranke na vlasti. Šta ja da radim, kad izađem na ulicu treba da razmišljam da li će neko da mi razbije glavu ili kaže bravo majstore. Prečesto sam u odjeljenju za visokotehnološki kriminal, oni su dobri ljudi koji profesionalno rade svoj posao. Prije par mjeseci su uhapsili neke ljude koji su htjeli da me kolju. Sjećam se, predsjednik je na televiziji čitao neku gnusnu prijetnju koju je dobio, ja sam zaplako dok sam to gledao, ali htio bih da mu poručim da on svojim neodgovornim ponašanjem izazvao to za nekog drugog, ja tako nešto dobijam svaki dan. Savjetovao bih mu da ne daje takve izjave i tako će da spriječi nasilje”.

Časni novinari su oni kojima je istina na prvom mjestu, bez obzira na koga se odnosi, naglašava Ivanović i obrazlaže zašto smatra da Barbara Životić ne bi trebalo da se bavi novinarstvom.

“Barbara se nije javila kako analitičar, već kao reporter. Ona treba da predstavlja oči i uši gledalaca, a ne da iznosi svoje stavove. U izvještavanju je sve bilo pogrešno, dikcija je loša, ne umije da sastavi dvije rečenice, dok ne stekne obrazovanje ne bi trebalo da se javlja. Sve je novinarski neispravno u tom javljanju. Ako je neko vrijeđao i prijetio to je nedopustivo. Ja se cijeli život borim protiv nasilja, ne želim nikada da se s nekim obračunam”.

Kako je rekao, danas su rijetki mediji koji hoće da se bave temama koji se tiču građana, dok tabloide to uopšte ne zanima.

“Kad otvoriš tabloid imaš dilemu da li da se ispovraćaš ili nešto drugo. To pišu neškolovani ljudi, šta onda da očekujemo. Vlast ne bi smjela da dijeli nikoga, ni narod, ni novinare, ni prosvjetare, intelektualce, nikoga. Vlast radi za nas, sve plate primaju iz budžeta koji mi punimo, jer plaćamo porez. Nemoj da se lažemo da će RTS nekad biti slobodan, neće, može da bude relativno slobodan, ovo kakvi su danas je sramota”.

Kaže da se njegovom apelu novinarima da se ograde od izvještavanja Barbare Životić odazvalo se par kolega.

“Naše kolege su takve kakve su, ako tražite neke heroje u novinarstvu oni nisu ni na N1, BIRN-u ili KRIK-u. Heroji su na nacionalnim frekvencijama i ima ih troje. Ja jako poštujem i BIRN i KRIK i N1, veoma poštujem to što radite, ali niko od vas neće dobiti otkaz zato što je nešto pitao”.

Na pitanje u čemu je razlika između devedesetih godina i danas, Ivanović navodi da je razlika u tome što danas nema Slobodana Miloševića.

“Biti slobodouman čovjek danas je najteže. Ja mislim svojom glavom, ne podržavam nijednu partiju. Ne idem na skupove, ne potpisujem peticije”.

Ako emisija ne bude mogla da se radi kao do sada, ja je neću voditi

Televizija Prva ima novog vlasnika. Srđan Milovanović postigao je dogovor sa Antena grupom i uskoro će i zvanično preuzeti Prvu, ali i televiziju O2.

“Rukovodstvo se neće mijenjati, vidjet ćemo u januaru kad dođe novi vlasnik šta će biti, mi vodimo razgovore među sobom na Prvoj. Do nove godine će se znati šta će biti, kako će da izgleda uređivačka politika. Promjena vlasnika je komplikovana tema. Ja lično mislim da ja tu nemam čemu da se nadam, ali to je moja kuća, vidjet ćemo kako će to da izgleda. Ja vjerujem u istinu i slobodu i moram da stojim uspravno i budem spreman na sve što život može da baci na mene”.

Objasnio je da je uspio da se izbori da emisija izgleda ovako kakva je danas, i da je to zasluga menadžmenta.

“Omogućili su građanima Srbije da imaju jednu emisiju. Ukoliko ta emisija ne bude mogla da se radi kao do sada, ja je neću raditi. Hrabrost se pokazuje rješenoću da stojiš ispred svojih principa”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.