Hrvatska vlada odustala od nabavke F16 Barak, ide se u novi proces

Regija 14. jan 201914:16 > 14:30
Izvor: N1

Hrvatska Vlada je u ponedjeljak na sjednici jednoglasno stavila izvan snage Odluku o nabavi izraelskog višenamjenskoga borbenog aviona F16 Barak. Tražit će se novi model, ministar obrane Damir Krstičević rekao je da se ide u novi proces nabave borbenih zrakoplova.

“Ako pitate mene osobno koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da tu budu novi zrakoplovi, da to bude manje komada, no moramo imati odgovornost za novac poreznih obveznika”, rekao je nakon sjednice Vlade ministar Krstičević.

Nakon izraelskih F-16 Barak američki F-16?

“Prije svega idemo sustavno pogledati sve moguće opcije. Vjerujem da će i naš partner SAD učiniti sve da Hrvatskoj da najbolju ponudu. Prije svega, analizirat ćemo dobro cijeli proces. Imamo odgovornost za sigurnost Hrvatske, za sigurnost zračnog prostora. Vjerujemo da ćemo doći do aviona koji je dobar za Hrvatsku i koji si građani mogu priuštiti”, kazao je Krstičević.

“Znate da svi, i ja, radimo sa stalnim pritiskom jer je stanje sa zrakoplovstvom takvo, to je pritisak koji nas tjera na brzinu, na neki način i na preuzimanje rizika”, dodao je.

Za Krstičevića bi, nakon svega što se dogodila, novi zrakoplovi bili najbolji. Kazao je da da razgovara i s kolegama ministrima obrana država koje su nedavno kupile američke zrakoplove.

Koliko bi novih američkih zrakoplova Hrvatska kupila?

“Teško je špekulirati, moramo dobiti najbolji omjer cijene i kvalitete. Kroz ovaj proces, kroz ovu ponudu imamo kontrolne točke, imamo nešto za usporedbu. Znamo sada cijene”, odgovara Krstičević.

Znači li to da definitivno idemo s Amerikancima i novim F-16, upitan je Krstičević?

“To je jedna od opcija kojoj smo najbliže, ali očekujemo i od SAD-a da svom strateškom partneru Hrvatskoj da ponudu koju sigurno nećemo odbiti”, odgovorio je Krstičević na pitanje novinara.

Na pitanje je li u prijašnjem procesu bilo nekih skrivenih ponuda, je li se nudilo nešto “ispod stola”, Krstičević je kazao da “kod njega toga nema”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram i UŽIVO na ovom linku.