Jeremić: Razgraničenje sa Kosovom je protivustavno, Vučić pogazio zakletvu

Regija 19. feb. 201914:54 > 16:57
Podijeli:
Izvor: N1

Predsjedavajući Saveza za Srbiju i predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da SZS najoštrije osuđuje izjavu ministra spoljnih poslova Srbij Ivice Dačića da je razgraničenje sa Kosovom zvanična državna politika, jer se time krši Ustav Srbije i zakletva kojom je Aleksandar Vučić preuzeo funkciju predsjednika.

“Mjesecima unazad smo upozoravali da se ovako nešto sprema, kao i da je ‘razgraničenje’ smokvin list za priznanje takozvane Republike Kosovo, koje će problematizovati jug centralne Srbije i kojim ćemo se trajno odreći svih naših prava i interesa na Kosovu i Metohiji”, naveo je Jeremić u pisanoj izjavi.

VEZANa VIJEST

“Javno pitamo aktuelni režim kako ‘razgraničenje’, odnosno priznanje takozvane države Kosovo, može biti državna politika. Kako može biti zvanična politika nešto o čemu nije javno raspravljano i o čemu Skupština Srbije nije ni obaviještena, a kamoli odlučivala“, naveo je Jeremić.

Jeremić je upitao kako nešto može biti državna politika nešto o čemu je samo jedan čovjek, makar on bio i predsjednik Republike Srbije, tajno razgovarao na privatnim sastancima sa Hašimom Tačijem, a da o tim razgovorima nikoga nije obavijestio, nego je čak i demantovao da je u takvim razgovorima i učestvovao.

“Savez za Srbiju se zalaže za kompromisna rješenja u skladu našim Ustavom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kao i da se prije rješavanja statusnog pitanja prethodno riješe sva imovinska pitanja i pitanja vezana za ljudska prava naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji”, naveo je Jeremić.

Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je razgraničenje zvanični prijedlog Srbije za razrješenje kosovskog pitanja u dijalogu sa Kosovom, ali da još nije određeno gdje bi bila linija razgraničenja.