VOA: Vlada Srbije angažovala kompaniju da lobira u Washingtonu u vezi sa Kosovom

Regija 02. apr. 201907:36 > 08:39
Podijeli:
Izvor: N1

Vlada Srbije angažovala je kompaniju Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP da lobira za nju u Washingtonu, prenosi Glas Amerike (VOA).

Kako se navodi u zvaničnom dokumentu podnijetom američkom Sekretarijatu za pravosuđe, 27. marta 2019. godine, spomenuta firma lobiraće za Srbiju “kod svih američkih zainteresovanih strana (uključujući i zvaničnike američke vlade) u vezi sa određenim pitanjima regionalne saradnje koje obuhvataju stranog klijenta (Srbiju) i Kosovo”.

U dokumentu koji je podnijet Sekretarijatu za pravosuđe, kako piše Glas Amerike, nalazi se i ugovor između firme Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP i Kancelarije državnog pravobranioca Srbije, upućen 20. marta 2019. godine na adresu Olivere Stanimirović, koja se navodi i kao zvaničnica Vlade Srbije, koja će biti primarni kontakt sa lobističkom firmom.

U ugovoru, ispod kojeg se nalaze imena partnera firme Til Miler-Ibolda i Fransoa-Šarla Laprevotea, koji se nalaze u kancelariji firme u Briselu, navodi se da će, pored njih dvojice, tim koji će raditi za Srbiju, činiti još i Klaudija Arinaker iz kancelarije u Parizu, prenosi VOA.

U jednom dijelu ugovora, Miler-Ibold i Laprevote podsjećaju da njihova firma od 22. novembra 2013. zastupa Srbiju, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom i Crnom Gorom (zemlje nasljednice bivše Jugoslavije) i Narodnu banku Srbije, u vezi sa likvidacijom njujorških filijala Beogradske banke, A.D. i Jugobanke A.D.

Glas Amerike piše da se u podnesku ne navodi koliko će Vlada Srbije plaćati usluge firme, ali prema podacima dostupnim na zvaničnoj stranici Senata SAD, na kojoj lobističke firme prijavljuju sume koje naplaćuju klijentima, Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP je od januara 2018. do danas u svojim kvartalnim izvještajima prijavljivao sume od 20 do 340 hiljada dolara.

O kompaniji

Na zvaničnoj internet prezentaciji ta advokatska kancelarija predstavljena je kao pionir globalne pravne profesije. Osnovalo ju je 1946. godine sedam partnera – Džorž Kliri, Leo Getlib, Henri Frendli, Mel Stin, Hju Koks, Fauler Hamilton i Džorž Bol.

Kompanija koja postoji 73 godine navodi da zapošljava 1.300 advokata, koji za nju rade u više od pedeset država svijeta i to, kako ukazuju, u sferama pravne, poslovne, socijalne i kulturne perspektive. Ima predstavništva u svjetskim metropolama: Abu Dabiju, Pekingu, Briselu, Buenos Ajresu, Kelnu, Frankfurtu, Hong Kongu, Milanu, Moskvi, Njujorku, Parizu, Rimu, Sao Paulu, Seulu i Vašingtonu.

Kako je navedeno na njenom sajtu glavni klijenti su: korporacije, finansijske institucije, vlade, lokalni biznisi, ali i pojedinci. Neki od njih su: Airbus, American Express, Bank of America, BNP Paribas, Bosch, The Coca-Cola, KKR, ali i dve države Grčka (The Hellenic Republic) i Argentina (The Republic of Argentina).

Kao bivše, neimenovane klijente između ostalih navode, jedanaest bivših federalnih tužilaca, dva bivša savjetnika Federalne korporacije za osiguranje depozita, bivšeg zamjenika generalnog direktora Evropske komisije za konkurenciju i nekoliko bivših članova pravne službe Evropske komisije, prenosi Glas Amerike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad