"Simptomatično je da o špijunskoj aferi ni riječi nema u hrvatskim medijima"

Regija 09. apr. 201908:01 > 09:26
Podijeli:
Izvor: N1

Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Josip Kregar gostovao je u Novom danu.

Slovenski mediji objavili su da je čelni čovjek Styrije u Hrvatskoj, pater Ivan Tolj, pokušao spriječiti objavljivanje priče o hrvatskom špijunu i arbitraži. Tvrde da je to učinio u ime hrvatske Vlade. Koliko je ozbiljna ta afera?

Mislim da je vrlo ozbiljna, jer u njoj sudjeluju dvije prijateljske i susjedne zemlje koje se međusobno prisluškuju. Nije još zaboravljena ni afera sa slovenskim prisluškivanjem, kombi je potiho zaplijenjen i vraćen, a sad se otvara druga.

Oko arbitraže i jedna i druga zemlja su došle u slijepu ulicu.

Snimljeni su filmovi o tome kako se saveznici prisluškuju, Velika Britanija i Francuska, i Njemačka, ali u ovoj aferi je dosta simptomatično da o njoj nema ni riječi u hrvatskim medijima, a to znači da se radi o prisilnoj stisci u hrvatskim medijima, a što Tolj može dobro organizirati. Ja očekujem da je i odabran zbog toga da može biti posrednik.

Mislim da se radi o jednom smišljenom propagandom potezu koji će omesti napore da se riješi spor s arbitražom.

Navodi se da iza svega stoji Vlada RH, moraju li sada Banski dvori zbog toga reagirati?

Vlada neće na to reagirati, ukoliko afera ne zauzme razmjere koji bi to zahtijevali. Takvih afera je bilo i u prošlosti, a koje su se brzo zaboravljale. Ako se želi iscenirati neki događaj, a i u Sloveniji i u Hrvatskoj postoje grupe koje su za svađu i za pomirenje, onda su ovakvi slučajevi bogom dani. Slovenska strana ne vidi da su u ovom slučaju umiješani samo Slovenija i Hrvatska, već i Austrija. I meni se čini, što se tiče djelovanja medija, to treba pripisati njegovoj (Toljovoj, op.a) diskreciji i vještini.

Sve dolazi uoči EU izbora, može li nova afera utjecati na cijelu kampanju u obje zemlje?

Može, jer to je nešto što je potencajanli predmet spora i incindent koji može eskalirati. Ali meni se čini, da se radi o jednoj vrsti privremenog pritiska. Plenković je pokazao veliko strpljenje i postigao je uspjeh, nije se osvrćao na na incidnete, privođenje ribara. Hrvatska se držala pasivno, nije željela da situacija eskalira. Svi su svjesni toga koliko su ekonomske i poltičke veze Slovenije i Hrvatske vrlo jake. Slovenci tu imaju imovinu i nije im svejedno, a Hrvatskoj je Slovenija veza s Europom, zemlje su prirodni saveznici, a ne neprijatelji.

N1 televizija kontaktirala je patera Ivana Tolja, ali njegov komentar o priči koju su objavili slovenski mediji nismo dobili. Upit o ovom slučaju poslali smo i Vladi, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad.