Direktorica novosadskog Kanala 9 ponovo stupila u štrajk glađu

Regija 15. apr 201912:51 > 12:53
Izvor: N1

Vlasnica i direktorica TV Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović saopštila je da je ponovo stupila u štrajk gladju, pošto država nije uradila ništa kako bi se riješii problemi te televizije, već su "stvari postale još mnogo gore".

“Nažalost, nastavljam štrajk glađu. Nakon godinu dana od kada sam privremeno prekinula štrajk glađu, država ne da nije uradila ništa, nego su stvari postale još mnogo gore. Svoju odluku neću ni mijenjati ni odlagati, jer nemam ni jednu drugu opciju, a ni saborca koji bi me od štrajka odgovorio. Pozivam sve koji smatraju da Srbija nije pravna država i da mediji u Srbiji nisu slobodni, da mi se pridruže”, navela je Maja Pavlović u pisanoj izjavi za javnost.

Ona je dodala da je postupak pred Upravnim sudom, zbog kojeg je štrajkovala glađu prošle godine, ni nakon skoro godinu dana nije završen.

“Kanalu 9 su otkazani praktično svi ugovori sa preduzećima ili ustanovama u kojima je vlast preuzela SNS. Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, nikada nije odgovorio ni na jedan naš zahtjev da se održi sastanak, koji mi je obećan prošle godine, kako bi se našlo zakonito rješenje u vezi sa naknadama koje naplaćuju OFPS i SOKOJ. Sudovi naše argumente niti razmatraju niti obrazlažu, već ih odbijaju kao ‘irelevantne’ i sada su nam izvršitelji, zbog takvih presuda, blokirali račun”, navela je Maja Pavlović.

Prema njenim riječima, ni Vrhovni kasacioni ni Ustavni sud ne postupaju po pretstavkama TV Kanal 9.

“Nadam se da će premijerka Brnabić podržati i naš štrajk, kao način naše borbe za pravnu državu i slobodu medija, a voljela bih da sa štrajkom počnu i Vesić, i Vulin, i Martinović, pa da vidimo ko će duže izdržati i čiji su zahtjevi ispravniji: njihovi za ‘borbu protiv nasilja opozicije’ ili naš za borbu za pravnu državu i slobodu medija”, poručila je Maja Pavlović.

Ona je dodala da je Kanal 9 saznao da televizije bliske SNS-u uopšte ne moraju da plaćaju naknade ni OFPS-u, ni SOKOJ-u, jer ih te organizacije ne tuže.

“Saznali smo i da televizije bliske SNS-u ne moraju da plaćaju ni zakupe više stotina kvadratnih metara poslovnih prostora koje koriste, na najelitinijim lokacijama, koje su u vlasništvu države”, navela je Maja Pavlović.

Prema njenim riječima, ukoliko mediji nisu pod kontrolom SNS-a, ukidaju im sve prihode, nameću nepostojeće troškove, nemaju pravo na bilo kakvu sudsku zaštitu, inspekcije su redovni posjetioci, stižu krivične prijave, pale im kuće.

“To je cijena koju danas plaćaju lokalni i regionalni mediji ako hoće da budu slobodni”, ocijenila je Maja Pavlović.

Maja Pavlović je prošle godine štrajkovala glađu pošto je ETV ugasio signal TV Kanala 9 zbog navodnog duga od 2,5 miliona dinara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad