Prpa: Ćuruviji presudila rečenica o Miloševiću izgovorena u Washingtonu

Regija 15. apr. 201916:54 > 18:07
Podijeli:
Izvor: N1

Historičarka Branka Prpa, koje je u vrijeme ubistva Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine živjela sa njim i prilikom tog zločina i sama bila napadnuta, smatra da je vlasniku Dnevnog telegrafa i Evropljanina "presudila" rečenica izgovorena u Washingtonu američkim zvaničnicima da protiv Slobodana Miloševića podignu hašku optužnicu.

Prpa je, u intervjuu za podgoričku Pobjedu, ukazala da Ćuruvija tu rečenicu nije izgovorio javno, nego tokom večere sa zvaničnicima State Departmenta i upitala kako je ona stigla do Miloševića.

Na pitanje da li zna kako, Prpa je odgovorila potvrdno i navela da je, pored Ćuruvije i nje, toj večeri prisustvovala i Ljiljana Smajlović, novinarka zabranjenog Evropljanina.

“E, sad, ne vjerujem baš da je neko od prisutnih zvaničnika State Departmenta pozvao Miloševića i prenio mu Slavkove riječi”, rekla je Prpa.

U vrijeme dok je Smajlović bila glavna urednica Politike, u tim novinama 2014. godine objavljen je tekst “Treći metak Branke Prpe”, koji je Prpa označila kao pokušaj njene “i lične i profesionalne difamacije”.

“U njemu je detaljno ‘analiziran’ moj privatan život, moj lični odnos sa Slavkom, sve sa ciljem da se dovedem u pitanje kao svjedok ubistva”, predočila je Prpa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad