"Ne postoji razlog da Kosovo ide ispod onoga što je Vučić rekao da će dobiti"

Regija 05. maj. 201922:41 > 22:43
Podijeli:
Izvor: TANJUG/Dimitrije Goll

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je predsjednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić izjavom da je "njegova ideja o razgraničenju na Kosovu propala, jer je narod mislio drugačije" nanio težak udarac pregovaračkom kapacitetu Beograda i da je poslao poruku da će Priština dobiti sve što je zahtjevala deklaracijom prištinskog parlamenta.

“Pitam Vučića ga da li ga je bar malo sramota što okrivljuje narod za poraz historijskih razmjera, a ono što on opisuje bi bilo upravo to. Vučić na potpuno bizaran način relativizuje svoju odgovornost. Danas više ne postoji nijedan razlog da kosovska strana, bar dok je Vučić na vlasti, ide i jotu ispod onoga što je on rekao da će dobiti. To se u međunarodnim pregovorima ne radi”, rekao je Jeremić u emisiji “Utisak nedjelje”.

Jeremić je podsjetio da je Vučić bio član vlade Srbije kao ministar informisanja 1999. godine, kada je “nanijet najteži udarac teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Srbije, kada su pale bombe i srpska vojska morala da se povuče sa teritorije Kosova i Metohije”.

“Kasnije, poslije 2012. godine, kada je Vučić bio alfa i omega pregovaračkog procesa, taj proces je potpuno nepotrebno podignut sa tehničkog na visoki politički nivo. Kako je to pregovarano da je Prištini potrebna još samo stolica u UN-u, a sve drugo je predato, dok zauzvrat nije dobijeno ništa, osim Zajednice srpskih opština, koja je mrtvo slovo na papiru”, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom kritika da je mišljenje Međunarodnog suda pravde potvrdilo kosovsku nezavisnost, istakao da “to nije istina”, jer je taj sud rekao da status Kosova mora biti odlučen u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a tamo Rusija i Kina imaju pravo veta.

“Beograd je, zbog stava Rusije i Kine, dobio jaku kartu kao rezultat tog mišljenja suda. Sud je rekao da Priština nije prekršila međunarodno pravo deklaracijom o nezavisnosti, a onda i objasnio da međunarodno pravo ne poznaje akt o secesiji. To znači da kada bismo mi na papiru potpisali da jednostrano proglašavamo ovaj studio nezavisnom državom, mi također ne bismo prekršili međunarodno pravo, ali bismo i dalje sjedili u Srbiji. To je ono što je sud rekao”, naveo je Jeremić.

Jeremić je istakao da je Međunarodni sud pravde dao Savjetu bezbjednosti na odlučivanje pitanje statusa.

“Zbog toga danas Vučić, a sutra neko drugi ko će pregovarati u ime Srbije, ima izuzetno jaku kartu u svojim rukama, a sve što Vučić priča je hiljadu puta ponovljena laž u nadi da će postati istina”, rekao je Jeremić.

Predsjednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić rekao je da niko nikada nije objasnio šta znači pojam “razgraničenja” i da ga zato nije ni komentarisao.

“Do danas nismo saznali šta to znači. Sada smo čuli da toga više nema. Pošto razgraničenje nije više tema, ne zanima me”, rekao je Šapić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad