Proces Brdo-Brioni: U raspravu Tačija i Vučića uključio se i Dodik

Regija 10. maj. 201908:43 > 09:04
Podijeli:
Izvor: N1

U Albaniji je završen samit Procesa Brdo-Brioni, hrvatsko-slovenske inicijative osmišljene kako bi se ubrzalo približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. U procesu sudjeluju i Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, zemlje koje su u različitim fazama približavanja EU.

O tome šta su zvanične poruke sa sastanka, a šta se dešavalo na marginama sastanka u Tirani za Novi dan govorio je reporter N1 Slaviša Starčević koji je proteklih dana boravio u glavnom gradu Albanije.

Glavna poruka ovoga samita, kako je istakao Starčević, je da EU mora da uzme u obzir da su zemlje Zapadnog Balkana spremne da budu dio evropske porodice i da je to geopolitički dobro, s obzirom da je važno za mir i stabilnost. Napravljeni su pomaci što se tiče približavanja EU.

Na sastancima je bilo govora o viznoj liberalizaciji Kosova, i BiH kada je u pitanju kandidatski status, gdje je konstatovano da prije svega treba formirati vlast koja nije formirana još od oktobra.

Ono što je obilježilo ovaj samit jeste odnos Beograda i Prištine. Došlo je i do rasprave između predsjednika Kosova Hašima Tačija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, gdje je bilo spomena i o Republici Srpskoj. U tom kontekstu, Tači stoji iza teze da Vučić od Kosova želi napraviti Republiku Srpsku. Zanimljivo je bilo da je Vučić rekao da ne da Tačiju da pravi RS u okviru Srbije. Na sve se to uključio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je rekao Tačiju da ne želi nikakvu RS da pravi na Kosovu, te da ne želi nikakvo spajanje RS sa Srbijom, iako je to želja većine građana RS i Srbije, kako je naveo.

Kamere N1 su zabilježile i raspravu između Dodika i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, a tu je bio prisutan i Vučić. Vučić je prije toga prišao i predsjednik Slovenije Borutu Pahoru, a nakon toga je ugledao Dodika i Džaferovića te im prišao. Upitao ih je tada kako ide sa formiranjem vlasti, nakon čega je i krenula rasprava. Kako su istakli prisutni novinari, bilo je pomalo šaljivo i smiješno gledati sa strane njihovu raspravu.

Nakon toga je uslijedio sastanak Tačija sa visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, a ubrzo je uslijedio i susret Vučića i Tačija, koji se nisu pozdravili sa oduševljenjem. Zanimljivo je bilo, kako je izvijestio Starčević, i ručak kod Ilira Mete, albanskog predsjednika, koji je uslijedio nakon sastanka, na kojem se nije pojavio Tači. Kako su kosovski mediji izvijestili, razlog tome je bio Dodik koji je bio prisutan.

Starčević je govorio i o porukama naših zvaničnika te naveo kako govore isto kao i proteklih nekoliko mjeseci, odnosno da jedni kažu da je u pitanju vladavina prava, dok drugi govore da nikoga ne uslovaljavaju, ali da ih neće niko ucjenjivati. U razgovorima sa Džaferovićem i Dodikom, Džaferović je istakao da je obaveza da BiH poštuje potpisane dogovore kada je upitanju NATO put, dok Dodik govori da niko neće RS nagovoriti da prihvati taj godišnji nacionalni program.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad