Pendarovski stupio na dužnost prvog predsjednika Sjeverne Makedonije

Regija 12. maj. 201913:49 > 13:53
Podijeli:
Izvor: Robert ATANASOVSKI / AFP

Prvi predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je danas i zvanično stupio na dužnost, poručio je da će biti predsjednik svih građana - i onih koji nisu glasali za njega, kao i onih politički neopredijeljenih.

U svom prvom obraćanju u svojstvu šefa države istakao je da smatra da Sjeverna Makedonija ima dobre odnose sa svim susjedima, što je, ističe, posebno važno imajući u vidu geografski položaj njegove zemlje i strukturu stanovništva.

Pendarovski je kazao da će raditi posvećeno na sprovođenju najvažnijih državnih interesa, da će povećati diplomatsku aktivnost kako bi država što prije postala članica NATO-a i otpočela proces pristupanja u EU.

Inauguracija je održana u makedonskom Sobranju.

Na početku je intonirana himna, a zatim je Pendarovski dao svečanu izjavu pred poslanicima, članovima vlade, vjerskim poglavarima, prvim ljudima vojske, diplomatskim korom i gostima iz inostranstva, čime je zvanično počeo njegov petogodišnji mandat, prenosi Tanjug.

Svečanosti je prisustvovao sad već bivši predsjednik Ðorđe Ivanov, kao i prethodni predsjednik Branko Crvenkovski, supruga poginulog makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, načelnik Generalštaba makedonske vojske, guvernerka Narodne banke, poglavari vjerskih zajednica, predstavnici sudske vlasti.

Na svečanosti su prisustvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, bugarski predsjednik Rumen Radev, albanski predsjednik Ilir Meta, predsjednik Kosova Hašim Tači, ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, šef grčke diplomatije Jorgos Katrugalos, zamjenik ministra spoljnih poslova Turske Faruk Kajmakči i predstavnik slovenačkog predsjednika Boruta Pahora.

Pendarovski je prvi predsjednik Sjeverne Makedonije nakon promjene imena države, a peti od sticanja samostalnosti Makedonije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad