Lajčak u Beogradu: Zapadni Balkan u fokusu slovačkog presjedavanja OEBS-u

Regija 04. jun 201915:10 > 15:14
Izvor: N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike i predsjedavajućim OEBS-a Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o odnosima dvaju zemalja, situaciji na Кosovu, regionalnim pitanjima i evropskom putu Srbije.

“Zapadni Balkan je u fokusu slovačkog predsedavanja OEBS-u i mi sa velikom pažnjom pratimo situaciju na Кosovu i Metohiji“, naglasio je slovački ministar i predsjedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije.

Vučić je na sastanku naveo da je prošlonedjeljna posjeta slovačkog premijera Srbiji jasan znak da su obje zemlje opredjeljene za dalje jačanje bilateralne saradnje na svim poljima i izrazio zahvalnost što Slovačka, uprkos brojnim pritiscima, istrajava u svom principijelnom stavu da ne prizna Kosovo.

On je naglasio i da je za Srbiju važno da OEBS sačuva sveobuhvatan statusno neutralan pristup u pogledu Кosova, posebno u radu ove Misije na terenu.

Vučić je izrazio veliku zabrinutost zbog dešavanja na sjeveru Kosova, koja “još više udaljavaju od suštine dijaloga”.

On je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi pod okriljem Evropske unije, u cilju postizanja kompromisnog rješenja, koje će biti prihvatljivo za obje strane, ali je neophodno da prištinska strana povuče anticivilizacijske takse na robu iz Srbije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad