Vlada Srbije: Registrovani komarci prenosioci groznice Zapadnog Nila

Regija 05. jul 201910:10 > 10:12
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Vlada Srbije saopštila je da na teritoriji zemlje nisu registrovana oboljevanja od groznice Zapadnog Nila.

U saopštenju Vlade navodi se da uprkos tome što je registrovano prisustvo komaraca prenosilaca tog virusa, na osnovu podataka Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” do 1. jula, na teritoriji Srbije oboljenja nisu registrovana.

“Iako trenutne vremenske prilike koje izuzetno pogoduju brzom razvoju i razmnožavanju komaraca, što je dovelo da povećanja njihove brojnosti, građani nemaju razloga za brigu, s obzirom da će se sa aktivnostima na njihovom suzbijanju nastaviti i u narednom periodu”, piše u saopštenju.

Vlada Srbije saopštila je da sprovodi akciju suzbijanja komaraca u cijeloj zemlji i da je ono usmjereno na eliminisanje larvi i suzbijanje odraslih komaraca.

Kako se navodi, suzbijanje se sprovodi iz vazduha i sa zemlje u naseljenim mjestima, na rijekama, jezerima, kanalima i drugim mjestima pogodnim za razvoj komaraca. Suzbijanje komaraca treba sprovoditi do oktobra.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad