Pendarovski: EU mora biti odlučnija po pitanju proširenja

Regija 16. jul. 201907:09 > 07:11
Podijeli:
Izvor: Robert ATANASOVSKI / AFP

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u ponedjeljak u intervjuu za Radio televiziju Crne Gore (RTCG) kako nije zadovoljan brzinom kojom zemlje Zapadnog Balkana idu prema članstvu u EU ocjenivši da EU mora biti odlučnija po pitanju njezinog proširenja.

“Nadam se da će proces proširenja ići brže. Koja je to poruka za nas u Sjevernoj Makedoniji koji još nismo počeli pregovare o proširenju, ako Crna Gora pregovara sedam godina i još nema svjetla na kraju tunela. Što da ja kažem mojim građanima u Sjevernoj Makedoniji koliko će ovo trajati, 15 do 20 godina”, kazao je Pendarovski za RTCG

Iako se očekivalo da će Sjeverna Makedonija i Albanija na sastanku čelnika zemalja EU koji je održan sredinom lipnja u Luksemburgu dobiti datum početka pregovora ta odluka je odgođena za listopad zbog podijeljenosti u EU oko tog pitanja.

“Europsko vijeće će se vratiti na ovo pitanje da bi došlo do jasne odluke što je prije moguće i najkasnije do listopada 2019.”, naveli su ministri vanjskih poslova zemalja EU u zaključcima usvojenim na sastanku u Luksemburgu. Za predsjednika Sjeverne Makedonije, nakon svih poruka koje posljednje vrijeme stižu iz Bruxellesa, europska perspektiva Zapadnog Balkana je zamagljena, a put prema europskoj porodici spor i neizvjestan.

“Ispunili smo sve što su tražili od nas, uključujući i teške kompromise i sada je na Europi da ispuni ono što je obećala”, poručio je Pendarovski.

On je za crnogorski Javni servis rekao i da je veoma zadovoljan odnosima i suradnjom Skopja i Podgorice, te je zahvalio Crnoj Gori na pomoći koju je pružila njegovoj zemlji na putu prema budućem članstvu u NATO-u.

Sjeverna Makedonija, kako je ranije najavio generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, mogla bi na Summitu NATO-a u Londonu 4. prosinca postati 30. članica tog vojnog saveza.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad