I BBC o postupanju hrvatske policije prema migrantima: Pretučeni i opljačkani

Regija 29. jul 201909:27 > 09:38
Izvor: N1

Nakon napisa britanskog Guardiana o postupanju hrvatske policije prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, i BBC je u ponedjeljak objavio video u kojem razgovara s migrantima na granici, a koji tvrde da ih hrvatska policija tuče, krade im novac te ilegalno vraća natrag u susjednu Bosnu.

U videu, nazvanom “’Pretučeni i opljačkani’: Kako hrvatska policija štiti svoje granice”, BBC razgovara s migrantima koji se nalaze na području graničnog prijelaza Maljevac, preko kojeg tisuće ljudi pokušavaju ući u Hrvatsku. Migranti, neki od njih maloljetnici, u razgovoru s BBC-jem pokazuju modrice i ožiljke na tijelima, tvrdeći da ih hrvatska policija nasilno vraća natrag u Bosnu.

“Tukli su me. Rekao sam im da sam maloljetan… ali oni su samo nastavili još i više,” rekao je BBC-ju 17-godišnji Mustafa iz Egipta.

“Naredbe dolaze s vrha”

BBC je razgovarao i s Suhretom Fazlićem, gradonačelnikom Bihaća, koji je rekao da je i sam vidio hrvatsku policiju kako ilegalno tjera migrante u šumi u blizini granice, s bosanske strane.

“Vidio sam ih ovdje. Rekao sam im (da je to što rade ilegalno). Oni su rekli da imaju svoje naredbe, da su samo obični policajci i da nije na njima da o tome raspravljaju,” Fazlić govori u razgovoru s BBC-jevim novinarom.

Tu priču potvrđuje i pripadnik hrvatske granične policije koji je pristao razgovarati s BBC-jem pod uvjetom da ostane anoniman. On kaže da je i sam sudjelovao u tri takva slučaja odvraćanja.

“Dobio sam naredbe od svojeg nadređenog, a on ih je dobio od svojeg nadređenog. To ide skroz do vrha,” kaže. “Kasnije smo shvatili da je to što radimo pogrešno.”

Policajac tvrdi i da im je naređeno da moraju uhvatiti migrante prije nego dođu do organizacija za ljudska prava ili bilo kojeg mjesta gdje bi dobili pomoć pri traženju azila.

‘Snimke aktivista i stranih medija prikazuju ilegalna odvraćanja’

Skrivene kamere, nastavlja BBC, koje su aktivisti postavili na području pored graničnog prijelaza Maljevac u samo par dana snimile su nekoliko slučajeva odvraćanja. BBC prikazuje snimku na kojoj se jasno vidi kako hrvatski policajac, s oružjem u ruci, govori skupini migranata da stanu u jedan red, dok drugi hoda na začelju skupine i požuruje ih.

Neki migranti u videu tvrde da im hrvatska policija, prije nego ih izbaci natrag u Bosnu, ukrade novac i uništi mobitele. I Guardian je, još prije nekoliko mjeseci, prenio razgovore s migrantima koji su tvrdili isto, a slične priče se prijavljuju i organizacijama za ljudska prava.

BBC navodi i kako Hrvatska niječe da se migrante ilegalno tjera s njenih granica, usprkos videima koji pokazuju suprotno, kao naprimjer onoga koji je švicarski javni servis SRF objavio u svibnju ove godine, a na kojem se jasno vidi kako hrvatska policija migrante u grupama dovodi do zabačenog dijela na granici te ih potom vraća natrag u Bosnu. Takva odvraćanja su ilegalna, navodi BBC, jer svaki azilant prema EU zakonu, ima pravo na saslušanje.

Otprilike 20.000 migranata prošlo je ovim putem u prethodnih godinu dana. Nekih 5.000 se još uvijek nalazi u Bosni, pokušavajući doći do Europske unije, kaže BBC.

Hrvatska vlada odbila je odgovoriti na pitanja BBC-ja.

BBC-jev video također prenosi i riječi hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar-Kitarović, izrečene pri nedavnom posjetu dijelu granice kod Kordunskog Ljeskovca.

“Pogledajte ovaj teren. Dakle kad se netko provlači kroz ovaj teren, onda je normalno da ima ogrebotine, da ima masnice i tjelesne ozljede. Dakle, razmišljajte o tome kad čujete svakojake priče da su naši policajci brutalni. Nisu, apsolutno vam jamčim,” rekla je predsjednica tom prilikom, u društvu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i graničnih policajaca.

“Oni koriste silu, odnosno onu razinu sile koja je propisana hrvatskim i europskim zakonima”, predsjednica je tada ustvrdila.

Predsjednica Grabar-Kitarović: “Ne povodite se za stranim medijima”

Podsjetimo, Grabar-Kitarović nedavno je u intervjuu sa švicarskim SRF-om izjavila da ‘potrebno malo sile’, a što su prenijeli i svjetski mediji. Kasnije je za tu izjavu tvrdila da je krivo interpretirana.

SRF se osvrnuo na njene riječi, izjavivši da je intervju vođen u skladu sa svim profesionalnim standardima te da su više puta provjeravali prijevod s engleskog na njemački prije objave.

“Konkretno, pitali smo jasna, transparentna pitanja o našem istraživanju na hrvatsko-bosanskoj granici. Ne možemo razumjeti optužbe za dekontekstualizaciju jer smo emitirali i pitanja i trenutne odgovore predsjednice Grabar-Kitarović”, rekao je SRF.

Grabar-Kitarović je također savjetovala hrvatskim novinarima da se ne povode za stranim medijima koji “rade u ne znam čijem interesu”, te da umjesto toga prenesu “hrvatsku stranu priče”, što je izazvalo burnu reakciju Hrvatskog novinarskog društva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad