Analitičari: Beograd razmišlja o priznanju Kosova

Regija 21. avg. 201918:58 > 19:21
Podijeli:
Izvor: Tanjug/Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije

Nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučuća sa državnim sekretarom SAD-a Mikeom Pompeom, iz State Departmenta je saopšteno da je on ohrabrio Srbiju da obnovi dijalog sa Kosovom koji bi vodio međusobnom priznanju. Platforma Beograda očigledno je uznapredovala do tačke da se razmišlja o priznanju, ocjenjuje spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

U saopštenju State Departmenta navodi se da su Pompeo i Vučić razgovarali o bilateralnoj viziji stabilnog, sigurnog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana i kontinuiranoj podršci Sjedinjenih Država Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

“Sekretar Pompeo je ohrabrio Srbiju da se fokusira na taj strateški cilj ubrzanim sprovođenjem reformi i da obnovi dijalog sa Kosovom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji vodi međusobnom priznanju”, navodi se u saopštenju.

Vučić je nakon sastanka ponovio da je Beograd spreman da nastavi dijalog čim Priština ukine takse na robu iz Srbije i naveo da je zamolio Pompea da Sjedinjene Države pokušaju snažnije da utiču na vlasti Kosova da to urade.

“Po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku. Govorio sam i o tome da je Srbija spremna čim se takse ukinu da krenemo u otvoreni politički dijalog sa Albancima. Dakle, nije važna politička cijena koju morate da platite, jer to ljudi imaju u našoj zemlji prilično nežne uši – ne vole da slušaju stvari koje imaju veze sa realnošću, već više ono što ima veze sa našim mitovima”, ocijenio je srbijanski predsjednik.

Vučić je, međutim, u izjavi za televiziju Prva precizirao da se će se dijalog u “najboljem slučaju” nastaviti početkom decembra, odnosno nakon izbora na Kosovu.

Novinar Boško Jakšić slaže se sa procjenama o eventualnom nastavku dijaloga, ali ističe da se očigledno radi na ubrzavanju tempa rješavanj pitanja Kosova.

“Kruna onoga što je rečeno, ja bih obratio pažnju na rečenicu Aleksandra Vučića kada je rekao ‘nije važna politička cijena koja će se platiti’. To mi govori da je to nastavak procesa pripreme javnosti u Srbiji za rješenje koje može da vodi međusobnom priznavanju. Dakle, očigledno se politička platforma Beograda promijenila i uznapredovala do tačke da se razmišlja o priznavanju”, ocjenjuje Jakšić.

Izvor : N1

Osim poruka sa sastanka, pažnju javnostu u Srbiji izazvala je i informacija da je, kako je naveo reporter Al Jazeere iz Vašingtona, susretu Vučića i Pompea prisustvovao i nekadašnji premijer Velike Britanije Tony Blair. Da li je to tačno, pitao je na Twitteru bivši šef srbijanske diplomatije Vuk Jeremić.

“Ako je zaista Blair bio na sastanku, to onda ukazuje da je Blair izuzetno blizak saradnik Aleksandra Vučića i da je politika koju je Aleksandar Vučić na tom sastanku zastupao takva da možete imati Blaira u delegaciji dok takve stvari izgovarate, a to nije u skladu sa zvaničnom državnom politikom Srbije, koja, koliko mi je poznato, nije promijenjena”, naveo je Jeremić.

Vučić do sada nije javno odgovorio da li je Blair prisustvovao sastanku, a na to pitanje televizije N1 nije odgovorila ni savjetnica predsjednika Srbije za medije Suzana Vasiljević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad