Novi Sad i Beograd dobijaju centre za vještačku inteligenciju

Regija 18. sep 201914:37 > 14:41
Izvor: Pixa.bay

U Novom Sadu i Beogradu planirano je otvaranje trening centara za nauku, odnosno izučavanje vještačke inteligencije, najavili su danas srbijanski ministar prosvjete Mladen Šarčević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Otvaranje centara, istakli su, dio je zajedničkog projekta Srbije i jedne od najmoćnijih svjetskih kompanija u ovoj oblasti iz Kine, Novi Zmaj.

Govoreći o projektu sa kompanijom Novi Zmaj, Šarčević je rekao da je njihov zadatak formiranje najprije trening centara u Beogradu i Novom Sadu, a potom i u Trsteniku.

“Prva faza počinje 8. oktobra, kad dolazi delegacija iz Kine. Oni će sagledati ponude za prostor i kadrove i dat će svoju opremu, što je veoma važno, jer se radi o veoma skupoj opremi. Niz drugih centara za promociju nauke ćemo otvoriti u narednom periodu”, najavio je Šarčević, prenosi Tanjug.

On je ponovio da Vlada Srbije poklanja značaj razvoju informacionih tehnologija, te podsjetio da je informatika obavezan predmet od petog razreda, a da će od naredne školske godine programiranje postati obavezan predmet za prvake.

“Bit ćemo jedna od tri evropske zemlje koje su to uradile”, rekao je Šarčević.


Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad