Havarija broda na Atlantiku: Traje opsežna akcija potrage i spašavanja

Regija 30. sep 201906:55 > 07:01
Izvor: www.bourbonoffshore.com

Potraga za 11 članova posade, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić i dalje je u tijeku, priopćio je u nedjelju navečer francuski brodar.

Potraga za tegljačem Burbon Rhode i dalje je u tijeku, a provodi ju Regionalni centar za traganje i spašavanje uz pomoć francuske mornarice. Jučer navečer su francuski i američki zrakoplovi u moru uočili brod za spašavanje prema kojem trenutno plovi jedan od komercijalnih brodova uključenih u potragu”, priopćeno je iz Bourbon Maritime&Logistics.

Iako tvrtka Bourbon nije bila konkretna što su to točno pronašli, informacija je pak došla do našeg Ministarstva mora.

“Prema situacijskom reportu kojeg je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje Rijeka primila jutros, sinoć u kasnim večernjim satima zamijećeno je beživotno tijelo od strane američkog zrakoplova i nakon tog je ta spoznaja potvrđena od jedne pomorske spasilačke jedinice”, rekao je za HRT Lukša Čičovački, načelnik sektora u Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstvo mora.

Bourbon Rhode potonuo je nasred Atlantika, 1200 nautičkih milja od otoka Martinique. Iako je površina potrage izrazito velika, operacija se vodi jako organizirano. Nada za pronalaskom preostalih pomoraca postoji iako su uvjeti bili izrazito teški.

Potraga traje

“Potraga za pomorcima s broda Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea kojemu je kapetan hrvatski državljanin traje dalje i Hrvatska se nada pozitivnom ishodu”, rekao je u nedjelju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić- Radman.

U izjavi novinarima ministar je rekao da u ovom trenutku nema nikakvih novih informacija u odnosu na subotu te je ponovio da su spašena tri od 14 članova posade, dok se za ostalima – među kojima je i kapetan Dino Miškić – i dalje traga.

“Kolege su s obitelji Dina Miškića u stalnom kontaktu, uključene su sve pomorske i zračne snage koje bi pratile spašavanje. Potraga i dalje traje i mi se nadamo doista pozitivnom ishodu”, rekao je hrvatski šef diplomacije.

Grlić-Radman je naglasio da su hrvatski predstavnici u stalnoj izravnoj vezi s francuskom kompanijom i francuskim kriznim stožerom te da oni raspolažu informacijama i uključili su svoje pomorske i zračne snage. “Čim budemo nešto novo znali, javnost će biti obaviještena”, dodao je ministar.

Francuska kompanija objavila je da je operacija potrage za tegljačom Bourbon Rhodea počela 26. rujna.

Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s 3 člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

“Cross AG (Operativno pokrajinsko središte za praćenje i spašavanje) i francuska ratna mornarica mobilizirali su sva raspoloživa sredstva”, uključivo zrakoplove Falcon 50 koji nadlijeću područje potrage. Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu tvrtke koji je prenio MVEP i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.

Nastavlja se i potraga iz zraka koja je zbog nemogućnosti vizualnog pregleda mora prekinuta u subotu navečer. Potražni zrakoplov francuske ratne mornarice Falcon 50 opet je poletio u rano nedjeljno jutro. Na mjesto nesreće poslan je i zrakoplov američkog Nacionalnog centra za uragane, a stiže i fregata s helikopterom.

Podsjetimo, tegljač Bourbon Rhode koji je bio na putu za Gvajanu, našao se na putu uragana Lorenzo. Počeo je primati more u četvrtak, da bi u kasnijim poslijepodnevnim satima subote potonuo. U nedjelju je pronađena splav s troje preživjelih, dok se za ostalima traga i dalje.

Navedeni tegljač dugačak je 60 metara s gazom od 6,5 metara, izgrađen je 2006. godine i dizajniran za pomoć na terminalima te kao pomoć pri operacijama vezanim za izlijevanje nafte.

Obitelj hrvatskog kapetana ne želi ništa komentirati i davati izjave za medije te sve mole za razumijevanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad