Peti oktobar i pad Miloševića: Devetnaest godina kasnije – kakav je rezultat?

Regija 05. okt. 201919:03 > 19:38
Podijeli:
Izvor: Reuters

Peti oktobar smatra se datumom demokratskog prevrata u Srbiji. Stručna javnost, međutim, već godinama insistira na tome da do suštinske demokratizacije društva nije došlo, odnosno da 19 godina kasnije Srbija i dalje čeka 6. oktobar, i to predvođena istim ljudima koji su i prije 2000. bili na vlasti.

Petooktobarska revolucija, za neke državni udar, za neke treće puč – u svakom slučaju, događaj koji je promijenio tok srpske istorije. Mislilo se da posle tog dana više ništa neće biti isto.

Kada se 19 godina kasnije podvuče crta, kakav je rezultat?

Političke frakcije nastale iz nekadašnjeg DOS-a vrte se oko cenzusa. Većinu u republičkom parlamentu imaju upravo oni koji su tog petog oktobra 2000. ostali bez fotelje.

Jednu tog dana ukradenu, danas su svečano vratili u Skupštinu, i to čim su aktivisti Nove stranke završili proslavu godišnjice, što se njih tiče, najsvetlijeg datuma novije srpske istorije.

“Devetnarest godina kasnije smo napredovali samo utoliko što imamo 19 godina više, inače ponovo imamo autokratsku vlast u državi, nije više Milošević nego je Vučić. Da li smo uspeli da pobedimo goreg dikttora od VUčića koji je najgori diktator? Jesmo! Da li možemo to da ponovimo, da li to mogu građani Srbije, mogu”, rekao je Zoran Živković, lider Nove stranke.

“Nismo ih se plašili tog 5. oktobra 2000, da li mislite da ih se plašimo danas, 19 godina nakon tog 5. oktobra? Vi jako dobro znate da Vojislav Koštunica nije pobedio na tim izborima, i da rezultati nisu prebrojani do kraja”, kaže Đorđe Milićević.

N1: Ko je pobijedio na tim izborima?

“Nije pobedio niko. Trebalo je da se ide u drugi krug”, dodaje on.

Od stigmatizacije do glorifikacije, polemike o tome šta se zaista desilo i dalje traju.

“Ono što se očekivalo a nije urađeno, pitanje je i da li je moglo da se uradi jeste okončanje ovih podela koje danas imamo. Ako imate nekakvo revolucionarno ili kvazirevolucionarno zbivanje, da li su u stvari oni, da li je stari režim nestao sa scene. Ovde imate od hapšenja Miloševića ,pa hapšenja Karadžića, i mnogih drugih situacija, proizvodilo političku dinamiku koja je dovela do legitimizovanja odnosno vraćanja na političku scenu onih koji su bili pre 2000. godine”, smatra Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka.

Pavićević zaključuje – očekivalo se mnogo, a urađeno je premalo. 19. godišnjicu petooktobarskog prevrata zemlja dočekuje sa učenicima Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja na vlasti – nekadašnji generalni sekretar Srpskih radikala danas je predsjednik države, a dvije ključne ministarske pozicije drže bivši portparoli SPS-a i Jul-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad