Otvoreno pismo supruge nestalog kapetana Miškića: Znamo da su živi

Regija 07. okt 201906:39 > 06:43
Podijeli:
Izvor: www.bourbonoffshore.com

Supruga nestalog hrvatskog pomorskog kapetana Dine Miškića poslala je ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu otvoreno pismo.

Podsjetimo, Francuska je najavila kraj potrage za sedam nestalih pomoradaca s broda Borubon Rhode. Među njima je kapetan Dino Miškić i šestero Ukrajinaca. Obitelj Miškić je, šokirana najavom o prekidu potrage, apelirala i na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Oko toga se oglasilo i resorno ministarstvo. Kazali su da su od trenutka objave vijesti o potonuću broda Bourbon Rhode preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu bili u stalnom kontaktu s nadležnim francuskim tijelima, koordinatorima potrage na Martiniqueu, tvrtkom Bourbon Offshore te s obitelji kapetana Miškića te da je Veleposlanstvo RH u Parizu francuskom Ministarstvu za Europu i vanjske poslove uputilo i diplomatsku notu vezano uz angažman u potrazi za nestalima te zamolilo za izravnu komunikaciju o tijeku potrage.

Otvoreno pismo supruge Dine Miškića, Marijane, prenosimo u cijelosti.

Poštovani Ministre Radman,

moje ime je Marijana i supruga sam kapetana Dina Miškića koji je nestao na Atlantskom oceanu u nesreći potonuća broda Bourbon Rhode koja se dogodila 26.9.2019. Upoznati se s činjenicom da je nakon samo sedam dana potraga za nestalih sedam članova posade, uključujući i mog supruga, službeno obustavljena i za njima se više ne traga.

Moja obitelj i ja to ne možemo i ne želimo prihvatiti osobito što smo informirani od strane preživjelih članova posade da su se preostali članovi posade uspješno ukrcali u splav za spašavanje. Ne možemo niti zamisliti kroz što su ovi hrabri ljudi prošli preživjevši uragan i havariju na brodu usred Atlantika u nemogućim uvjetima. Uništava me činjenica da su oni negdje na oceanu bespomoćni i čekaju pomoć, a pomoć im više nije moguće pružiti jer se od njih odustalo.

Tri splavi nisu nađene i to je činjenica koja se ne može zanemariti. Na splavima imaju uvjete za preživjeti više od mjesec dana.

Moramo ih tražiti i naći ćemo ih. Mi znamo da su oni živi. Dobili smo informacije od Hrvatske gorske službe spašavanja da je moguće satelitskim snimkama pregledati ocean te uočiti bilo kakav objekt, pojavu ili pokret koji nije dio prirodne okoline. Raftovi za spašavanje bi se dosta jednostavno mogli uočiti na ovakav način i locirati na oceanu. Nemamo infromaciju je li ovo područje pokriveno satelitskim snimkama. Tu informaciju nam mogu osigurati Američke snage koje satelitski nadziru ovo područje te koje svojim snagama i tehnikom, koja je najbolja na svijetu, to mogu dosta jednostavno jednim preletom i napraviti. Možemo li preko Hrvatskog veleposlanstva u SAD

-u doći do nekih informacija koje nam mogu pomoći u potrazi? Možemo li na ikakav način utjecati na da se Američke snage uključe u potragu svojim raspoloživim snagama?

Mislim da Vam ne trebam objašnjavati koliko patnje i boli je u meni i mom djetetu koji čekamo svog supruga i oca da nam se pojavi na vratima kućnog praga? U nadi da možete svojim utjecajima i kontaktima pomoći da se potraga dalje nastavi te da na bilo kakav način dođemo do informacije o našem kapetanu i njegovoj posadi, iskreno vas molim da to i učinite, napisala je Marijana Kedžo Miškić, supruga kapetana Dine Miškića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad