Kurti za N1: Hoću Srbe u vladi, ali ne Srpsku listu koja nije stranka već država

Regija 07. okt 201918:52 > 19:18
Izvor: N1

Nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, na Kosovu veliki politički potres i najava mirne tranzicije. Pobjedile su opozicione Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, a prvi put od 2008. godine, Demokratska partija Kosova ide u opoziciju. U srpskoj zajednici, svih deset zagarantovanih mandata osvojila je Srpska lista. Lider pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti za N1 kaže da da će prve nedjelje u premijerskoj kancelariji započeti razgovore sa Srbima sa Kosova, ali ne sa Srpskom listom.

Lider Samoopredjeljenja, prve stranke po broju glasova Aljbin Kurti, za N1 je govorio o planiranim prvim potezima po preuzimanju vlasti.

Dan poslije izbora i proglašavanja pobjede Pokreta Samoopredjeljenje, očekivanja su da će vladu formirati sa Demokratskim savezom Kosova, takođe opozicionom strankom koja prednjači za oko 5.000 glasova.

Lider pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti, stranke koja je na nedeljnim parlamentarnim izborima dobila najviše glasova je za N1 izjavio da će prve nedjelje u premijerskoj kancelariji započeti razgovore sa Srbima sa Kosova.

Na pitanje da li će vladu formirati sa Srpskom listom, on je rekao da će u koaliciju uključiti one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista, obrazloživši tim da Srpska lista nije politička partija, već država.

“Inače naš ustav kaže da mora da bude bar jedan ministar iz srpske zajednice u našoj vladi, ali ne kaže da mora da bude iz Srpske liste. Znači mi ćemo da fokusiramo naše prioritete prema manjinama kao takve kao zajednice, a ne kao stranke”, kaže Kurti.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom rekao je da odmah nakon formiranja Vlade treba započeti razgovore sa Briselom, odnosno sa novim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost.

“Znači treba nam dijalog o dijalogu. Treba da dijalog pripremimo dobro, jer ne možemo da imamo opet neuspjeh u ovom dijalogu, jer koštaće puno. Takođe razmatraćemo ta 33 dogovora koja smo imali od 2011-2017. godine, šta je ispunjeno i šta nije i kakvi su uticaji na život ljudi na Kosovu i jednom ćemo i početi dijalog sa Srbijom koji mora da ima dobre solidne principe”, kaže Kurti.

Kurti je izjavio da taksa od 100 odsto nije politika njegove partije, već da se on zalaže za pun reciprocitet u svim oblastima i da je reciprocitet pravedan princip dobrih susjedskih odnosa.

Konsultacije sa Demokratskim savezom Kosova o formiranju nove Vlade će, prema Kurtijevim riječima, započeti koliko danas.

On je procijenio da će procedura izbora nove vlade oduzeti dosta vremena, jer proglašavanje rezultata zvaničnim nije moguće dok se ne prebroje svi glasovi koji su poslati poštom ili se radi o uslovnim glasovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad