Muhedin Gegić sa porodicom evakuisan iz Jemena

Regija 23. apr 201515:29 > 15:35
Izvor: N1

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije saopštilo je da je poslije višesedmičnih napora, uz pomoć ambasada Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Ruskoj Federaciji, priveden kraju proces evakuacije državlјanina Srbije Muhedina Gegića i članova njegove porodice iz Jemena.

Gegić je sa porodicom avionom Vlade Ruske Federacije juče prevezen iz Sane u Moskvu. Trenutno se on i porodica nalaze u Ambasadi Republike Srbije u Moskvi, a dolazak u Beograd se očekuje u večernjim satima.

Muhedin Gegić, koji je iz Tutina, zajedno sa suprugom Jemenkom i četvero djece bio je zarobljen u ratom zahvaćenom gradu Taiz, u južnom Jemenu.

Okončanjem evakuacije porodice Gegić evakuisani su svi državlјani Republike Srbije koji su se do danas obratili Ministarstvu spolјnih poslova za konzularnu pomoć i zaštitu. Iz Jemena je početkom aprila ove godine evakuisan i  student Suad Dacić iz Sjenice.

Pomenuto Ministarstvo iz Srbije navelo je da nastavlјa sa pružanjem pomoći svojim državlјanima, posebno u ratom zahvaćenim područjima u svijetu i da to ostaje jedan od prioriteta u radu diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije.

Nakon početka sukoba između šiitskih militanata Husa i sunita u Jemenu te pokušaja svrgavanja predsjednika te zemlje Abdrabe Mansura Hadija, Saudijska Arabija počela je zajedno sa saveznicima 26. marta vazdušne napade na uporišta Husa u Jemenu.