Tenzije u Jevrejskoj zajednici u Srbiji: Ko rukovodi sinagogom?

Regija 28. okt. 201919:05 > 19:31
Podijeli:
Izvor: N1

Tenzije u jevrejskoj zajednici u Srbiji se ne smiruju. Ispred beogradske sinagoge danas je došlo do incidenta. Članovi Jevrejske opštine Beograd koju predvodi Danilo Medić, pokušali su da uđu u sinagogu, koju od petka čuva obezbjeđenje. Jedan od članova počeo je da siječe lance na kapiji, ali je to spriječila policija, koja je tom prilikom uhapsila dvije osobe.

Zatvorena vrata beogradske sinagoge. Lanci i katanci od petka stoje na kapiji. Članovima Jevrejske opštine Beograd ulaz dodatno onemogućava i obezbjeđenje.

“Znate na šta ovo podseća, da stavite lanac, Jevreji su se oslobodili svojih lanaca još iz Egipta, ovo neće stajati ovde, mi ćemo skinuti lanac”, kaže Danilo Medić, predsjednik frakcije Jevrejske opštine Beograd.

Prema tvrdnjama predsjednika jedne od frakcija Danila Medića, krivac za napetu situaciju u sinagogi je rabin Isak Asiel.

“Ovo je nečuven čin bilo gde u svetu da rabin otvori navijačima vrata, da navijači izbace obezbeđenje koje pripada Jevrejskoj opštini Beograd i da člnovi ne mogu da uđu u svoj hram, to se do sada nigde u svetu nije dogodilo”, tvrdi Danilo Medić.

Rabin jevrejske zajednice ostao je nedostupan za komentar. Iz Jevrejske opštine Beograd su u telefonskom razgovoru za N1 poručili da Isak Asiel do daljeg neće davati izjave za medije, a iz uprave koja je stala uz rabina, kažu da ne znaju ko je zabranio ulaz u sinagogu.

Aleksandar Jinker, predsednik frakcije JOB, odgovarajući na pitanje zašto su na kapiji postavljeni lanci i ko ih je postavio odgovara da – ne zna.

“Ne znam tačno, a pretpostavljam da su postavili ti koji sad čuvaju da ne može da se uđe”, odgovara on, a takođe ima isti odgovor na pitanje – ko sad čuva sinagogu?

“Ne mogu da tvrdim poimence, kao što nisam znao ni ko je pre toga čuvao sinagogu i pre toga smo imali privatnu firmu koja je čuvala sinagogu, niko nam nije dao izveštaj ko je čuva čuvaju je dok se ne stabilizuje situacija”, navodi Jinker.

Uzrok tenzija u jevrejskoj zajednici su dva rukovodstva. Dok predsjednik jedne frakcije Danilo Medić tvrdi da od strane Ministarstva pravde ima rješenje, kojim se kako kaže potvrđuje, da je legalno izabran da predvodi Jevrejsku opštinu Beograd, predsjednik druge frakcije Aleksandar Jinker to osprava i kaže da je na to mjesto izabran u martu većinom glasova članova.

“Situacija je takva da je Ministarstu pravde podneto 18. marta ove godine odluka Skupštine Jevrejske opštine Beograd da sam ja novoizabrani predsednik JOB, ministarstvo pravde je dužno da postupi po tom zahtevu, ja ne mogu da odgovaram za ministarstvo što to ne radi po zakonu, govorim o legitimitetu koji ja smatram da imam i goro članova misli da imam, jer oni su izabrali predsednika”, ističe novoizabrani predsednik JOB.

Međutim, Medić ima drugačije mišljenje o tome.

“Ta grupa je tada održala neki svoj skup zabranjujući velikom delu članstva da uopšte učestvuje na tome, samo se proglasila za novo rukovodstvo i posle toga u medijima su izašli sa teorijom da su oni legalno rukovodstvo, napadali državu, izlazili ispred Ministartsva pravde, a sve je to uradio Robert Sabadoš zajedno sa Isakom Asielom da bi se spasao svoje smene”, objašnjava on.

Predsednik jedne od frakcija Jevrejske opštine Beograd, Aleksandar Jinker najavio je da će služba za šabat biti održana u petak i da će u sinangogu tada moći da uđu svi koji žele da joj prisustvuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad