"Ako smo predali Miloševića, zar ćemo braniti nekoga ko je ubio Amerikance"

Regija 29. okt. 201922:50 > 07:37
Podijeli:
Izvor: TANJUG/Dimitrije Goll

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da rezolucija Predstavničkog doma Kongresa SAD kojom se od Srbije zahtjeva da riješi slučaj ubistva braće Bitići 1999. godine neće imati značajne posljedice po odnose dvije zemlje i ocijenio da su takvi pritisci kontraproduktivni.

“To (rezolucija) jeste jedan od pritisaka, ali mislim da oni ne razumiju da ti pritisci nemaju nikakav efekat, već imaju kontraefekat, jer se onda javljaju s naše strane razni argumenti – šta je s trgovinom organima, gdje su svjedoci protiv (jednog od lidera OVK-a Ramuša) Haradinaja”, rekao je Dačić na RTS-u u emisiji Upitnik.

 Dačić je kazao da rezolucija neće imati “takve političke posljedice po odnose Srbije i SAD-a” da će dvije zemlje prekinuti odnose, ali da ona pokazuje da Washington “ne odustaje od američkog shvatanja sopstvenog interesa”.

“Treba da se odgovori zašto su braća Bitići ubijeni, ali prije toga treba da se odgovori šta su oni tražili na Kosovu kao američki državljani u uniformama OVK-a. Uvijek sam to pitao američke zvaničnike i oni kažu da nisu oni tu da daju odgovore nego samo da pitaju”, naveo je šef srbijanske diplomatije.

On je kazao i da je ubistvo trojice braće Bitići u junu 1999. godine težak zločin, ali da ne vidi šta bi bio cilj komande da oni budu streljani, odnosno šta je motiv tog ubistva.

“To je nesumnjivo težak zločin, ali ne mogu da razumijem potrebu da neko ubije braću Bitići u julu 1999. godine kada je završen rat na Kosovu i kada polako počinjemo da puštamo borce Oslobodilačke vojske Kosova iz zatvora i kada smo pustili američke vojnike koje smo zarobili u ratu”, kazao je Dačić.

On je naveo da treba razlikovati da li je u slučaju braće Bitići riječ o sistematskoj naredbi da se ubijaju Albanci ili je riječ “o nekom pojedinačnom izolovanom slučaju” da je neko revoltiran to uradio, i dodao da bi Srbiji bilo u interesu da se pronađu počinioci i nalogodavci tog ubistva.

“Ako jedna zemlja preda Haagu dva predsjednika, Slobodana Miloševića i Milana Milutinovića, generale, zar vi mislite da ćemo mi sada da branimo nekog tamo ko je ubio neku trojicu Amerikanaca”, upitao je Dačić.

Predstavnički dom Kongresa SAD-a u punom sastavu prošle sedmice je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se od Srbije zahtjeva da riješi slučaj ubistva braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta, američkih državljana. U rezoluciji piše da od napretka u rješavanju slučaja Bitići treba da zavisi razvitak odnosa SAD-a i Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad