Protest i koškanje ispred RTS, demonstranti čekaju Vučića

Podijeli:
Izvor: N1

Organizatori protesta "1 od 5 miliona" i građani okupili su se ispred zgrade RTS, zbog najavljenog gostovanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u emisiji Upitnik jer žele, kako su najavili, da mu postave neka pitanja. Došlo je do manjih incidenata u par navrata, kada su dvije grupe okupljenih nasrnule jedna na drugu - bilo je dobacivanja i gurkanja u Takovskoj ispred RTS, ali ih je policija razdvojila. Kako javlja reporterka N1, jedni su skandirali protiv Dragana Đilasa, drugi protiv Aleksandra Vučića.

Atmosfera je napeta.

Ispred ulaza u Takovskoj nalaze se pristalice protesta “1 od 5 miliona”, a kako javlja reporterka N1 od 19 sati se mogla videti odvojena grupa ljudi, bliže Takovskoj, međutim oni nisu hteli da se izjasne koga su došli da podrže – protest ili predsjednika Srbije.

Pojedini od njih odgovorili su reporterki N1 da su krenuli u pozorište, u šetnju, pa da su zastali da vide o čemu se radi.

U Aberdarevoj je bio blokiran i saobraćaj, koji je pušten oko 20.30h, javlja reporter N1. On navodi da je u tom delu okupljeno nekoliko desetina ljudi, jer se pretpostavljalo da će tu proći Vučić pri dolasku na RTS. Na početku Aberdareve postavljen je kordon policije, kao i ljudi u civilu koji su zaustavljali sve, i novinare. Pitali smo zbog čega, niko nam nije odgovorio, kad nas je jedan od njih upitao sa koje smo televizije i kad smo odgovorili da smo sa N1, decidno je rekao – ne može, navodi naš reporter.

On kaže da nisu primijećena vozila u pratnji, već samo da su dva, tri crna vozila prošla i skrenula u ulicu pored novoizgrađene Palilulske pijace, nakon čega je ulica otvorena za saobraćaj.

Primetno je prisustvo policije u uniformi i u civilu. Građani koriste pištaljke, zvižde, a sa sobom nose i transparente na kojima piše “Da li ćete smeniti Nebojšu Stefanovića zato što je slagao da je diplomirao”, “Da li ćete smeniti Sinišu Malog jer je ukrao doktorat” i “Prevaranti vraćajte novac penzionerima”. Pevaju i “Oj, Kosovo, Kosovo”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će gostovati u emisiji Upitnik na RTS i naveo da nije unapred snimio emisiju.

“Prihvatio sam poziv i biću na tom mestu. Nisam snimao unapred, neću ići na Košutnjak, biću u RTS-u. Želim da im poručim da ću doći baš kada je najavljeno, neću mnogo pre vremena da dolazim”, rekao je Vučić za Pink. On je svoje pristalice pozvao da ne dolaze ispred RTS-a u znak podrške, jer po njegovoj oceni aktivisti Jedan od pet milona i Dveri “samo traže incident”.

Izvor : N1

Udruženje “1 od 5 miliona” ranije je saopštilo da žele da dočekaju Vučića i da ga pitaju “ono što oni (RTS) neće”. Rekli su da žele da ga pitaju o stvarima koje su im važne i da im je dužan odgovore na sva njihova pitanja. “Dosta je skrivanja i foliranja u nameštenim intervjiuma”, naveli su ranije u saopštenju iz udruženja “Jedan od pet miliona”. Dodali su da već 11 meseci protestuju i postavljaju pitanja koja ne prenosi RTS te da “novinari javnog servisa ne postavljaju pitanja koja su od javnog interesa, svojim režimskim gostima”.

Među prisutnima je i jedan od lidera SzS Boško Obradović koji je rekao da su tu jer ne žele “više da trpe poniženje”. “Mi smo oni koji večeras branimo i Ustav i zakon, Aleksandar Vučić je onaj koji sedam godina krši Ustav i zakon”, rekao je i dodao da ima duboko poštovanje prema studentima “1 od 5 miliona” koji su svemu rekli dosta.

Jedna grupa skandirala je i protiv lidera Dveri.

Među prisutnima je takođe i Nikola Jovanović iz Narodne stranke, ali i Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije. .

Izvor : N1

 Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad