BIA potvrdila autentičnost snimka i da se na njemu nalazi ruski obaveštajac

Podijeli:
Izvor: N1

Bezbjednosno-informativna agencija potvrdila je RTS-u autentičnost snimka na kojem Georgij Kleban daje novac navodno srbijanskom agentu. BIA je potvrdila da je na snimku ruski obavještajac.

Načelnik Uprave za analitiku BIA-e Relja Željski rekao je za RTS kako je nedvosmisleno ustanovljeno da se na snimku nalazi ruski obavještajac.

Na pitanje da li je na snimku srbijanski agent, pripadnik BIA-e ili VBA ili neke druge institucije, Željski nije direktno odgovorio, navodeći kako u ovom trenutku o tome ne bi širio priču.

“Naše službe – kako civilna, tako i vojna – su veoma intezivno angažovane na ustanovljavanju svih okolnosti, a detalje na tu temu će iskazati predsjednik Srbije nakon Savjeta za bezbjednost koji će biti održan sutra”, dodao je Željski.

On je naveo kako je BIA dužna da radi usključivo i samo u interesima svoje zemlje, a ne drugih zemalja.

“Veoma je važno naglasiti u ovom trenutku da obavještajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriji Republike Srbije, a on se de facto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju. Naprotiv, i druge velike sile, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, napomenuću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intezivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvijek u međunarodnim odnosima i politici očekivano”, rekao je Željski za RTS.

On je naglasio da je posao pripadnika BIA-e da se takvim oblicima bez izuzetka suprotstave.

“Sve mjere koje su u nadležnosti BIA-e i VBA, prije svega, u ovom konkretnom slučaju se veoma intezivno preduzimaju i bit će preduzete na tom profesionalnom planu maksimalno odgovorno i blagovremeno”, dodao je Željski.

On je najavio da će o svim mjerama koje će “država svakako na političkom planu preduzeti” sutra detaljnije govoriti predsjednik Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije danas novinarima u askupštini da se rano jutros vidjela sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je on, kao vrhovni komandant, naložio Vojno-bezbjednosnoj agenciji da istraži aferu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da Vučić prikuplja informacije, a očekuje da u toku sutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obavještajnih i kontraobavještajnih službi, kao i načelnika generalštaba Vojske Srbije.

RSE je 18. novembra objavio da je na društvenoj mreži YouTube 17. novembra objavljen video u kom se vidi susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih dvojice. Čovjek koji se u opisu navodi kao “ruski obavještajac” daje plastičnu kesu “srbijanskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju. Kada muškarac, označen u opisu videa kao “srbijanski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem, navodi RSE.

RSE: Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu

Video, prema analizi koju je dao Christo Grozev, novinar Bellingcat istraživačke otvorene platforme, prikazuje zamjenika ruskog izaslanika odbrane u Srbiji, inače pripadnika Ruske vojno obavještajne službe (GRU).

Grozev navodi da je u pitanju Georgy Viktorovich Kleban, kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica “Microsoft Azure”.

Prema pisanju Grozeva, adresa na kojoj je Kleban prijavljen jeste adresa na kojoj se nalazi Opšta vojna akademija, što ni na koji način ne upućuje na to da je Kleban pripadnik GRU-a. Međutim, Klebanova supruga, kako navodi Grozev, prijavljena je na adresi doma ruske specijalne vojne jedinice “Specnaz” (skraćeno od “Spetsialnoye nazhacheniye”, u prevodu “specijalne namjene”), koja se dovodi u vezu upravo sa vojno obavještajnom službom GRU, prenosi RSE.

Kako je u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno za RSE, Georgi Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019.

Klebanovo ime pojavljuje se na sajtu Ministarstva odbrane Srbije u vijesti od 23. oktobra 2017. kada je Kleban, kako je navedeno, kao predstavnik Izaslanstva odbrane Ruske Federacije povodom Dana oslobođenja Novog Sada u tom gradu obišao grobove šestorice mornara Crvene armije koji su poginuli u borbi za oslobođenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad