Blokiran ulaz u RTS

Regija 13. dec 201912:32 > 12:35
Izvor: TANJUG/Zoran Žestić

Lideri Saveza za Srbiju su zajedno sa oko 200 aktivista blokirali ulaze u zgradu RTS-a. Najavili su da će blokada trajati do 20 sati, i da za to vrijeme niko neće moći da uđe u zgradu, ali će svako ko želi moći da izađe. Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da cilj nije nasilje, već da se simbolički ukaže na to da javni servis, kako je rekao, ne vrši svoju funkciju koja je predviđena zakonom.

“Biće mirno i ukoliko ne bude provokacija, razići ćemo se u osam sati”, kazao je Jeremić novinarima ispred RTS-a. Dodao je da niko od okupljenih neće pokušati da uđe u zgradu.

On je optužio aktuelno rukovodstvo RTS-a da je direktan izvršilac naredbi vrha SNS-a, odnosno predsjednika Vučića i njegovog kabineta.

Upitan da li i SZS današnjom akcijom vrši pritisak na RTS, Jeremić je rekao da su u tom opozicionom savezu “svjesni da ovo neće donijeti rezultat kakav ima jedan telofonski poziv predsjednikove medijske savjetnice ili predsjednika lično”.

“Mi nemamo tu moć koju je nagomilao predsjednik Republike. Ako ovo hoćete da okarakterištete kao pritisak, u redu. Ali ovo je pritisak koji želimo da pružimo da bi se RTS oslobodio”, kazao je.

Na podsjećanje da je aktuelno rukovodstvo RTS-a postavljeno prije dolaska SNS-a na vlast, Jeremić je odgovorio i da je Hitler naslijedio veliki broj generala u njemačkoj vojsci koji su kasnije sprovodili njegove zločine.

“Svi znamo da ova kuća ne radi svoj posao kako treba, jer da radi već bi (uzbunjivač iz ‘Krušika’) Aleksandar Obradović bio intervjuisan. Da vam dam jedan primjer, a ima ih sto”, rekao je predsjednik Narodne stranke.

Istakao je da lideri SZS ne traže ništa za sebe, niti zahtijevaju da gostuju na javnom servisu, ali da žele da RTS otvori svoja vrata za ljude poput Aleksandra Obradovića, Marije Lukić koju je seksualno uznemiravao predsjednik opštine Brus, ili novinara Milana Jovanovića kojem je spaljena kuća za šta se trenutno sudi bivšem predsjedniku opštine Grocka.

“Konkretno tražimo da ovo postane javni servis Srbije, da počnu da rade svoj posao i informišu javnost Srbije o svemu što se dešava”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad