Pendarovski: Promjene granica na Balkanu nas vraćaju u 1990. godinu

Regija 18. dec. 201914:45 > 14:48
Podijeli:
Izvor: STR / AFP

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski ponovio je danas, u svom prvom godišnjem govoru poslanicima, da je protiv promjene granica na Balkanu. Ocijenio je da bi to Balkan "sigurno vratilo u rane 1990, izazvalo tenzije i najvjerovatnije nove konflikte".

“Budući da vrijeme na Balkanu, nažalost, teče sporije nego drugdje u svijetu, u nekim centrima svjetske moći razgovaralo se o novim korekcijama granica na Balkanu, čak i o razmjeni ljudi i teritorija”, rekao je predsjednik.

“Moj stav je od početka bio i ostaje da bi nas nova promjena balkanskih granica sigurno vratila nazad u rane 1990. i izazvala tenzije, najvjerovatnije i konflikte”, rekao je Pendarovski.

Predsjednik Sjeverne Makedonije je istakao da je taj svoj stav iznio predsjedniku Srbije i premijeru Kosova, kao i svim stranim državnicima s kojima se sastajao.

“Rješenje za međunarodni status Kosova treba da doprinese i da učvrsti regionalnu stabilnost i bezbjednost”, rekao je Pendarovski.

Objasnio je da smatra da “međunarodna zajednica, kao kontrolor cijelog tog procesa, mora bolje da poznaje balkanske istorijske specifičnosti i da zna da je bezbjednost svih država na Balkanu prepletena”.

“Ne mogu da vidim logiku u tome da riješite jedan problem, a da istovremeno otvorile nekoliko drugih u istom regionu”, rekao je Pendarovski.

Za male države, kao što je Sjeverna Makedonija, spoljnopolitički prioritet moraju da budu dobrosusjedski odnosi, rekao je on navodeći da je bio u posjeti Albaniji i Srbiji i da će posjetiti ostale tri susjedne zemlje.

Govoreći o regionalnim inicijativama, Pendarovski je rekao da one ni u jednom slučaju ne treba da budu shvaćene kao zamjena za evropske integracije, već samo kao instrument za bržu integraciju u Evropu.

“Da bi takozvani ‘mini Šengen’ bio efikasan, mora da obuhvati svih šest država Zapadnog Balkana, a ne samo tri”, rekao je Pendarovski.

Dodao je da isti stav ima i o nedavnoj inicijativi, nazvanoj “Balkanski beneluks” koja ima “drugu logiku za povezivanje država”.

Pendarovski je rekao da je uvjeren da u 21. veku Balkanu nisu potrebne državne ideologije iz 19. i 20. vijeka, odnosno “neka nova Jugoslavija” ili “balkanske alijanse koje će biti suprotstavljene”.

“Ako stvarno želimo bolji život, onda moramo da se ujedinimo po modelu Evrope poslije Drugog svjetskog rata: da pamtimo prošlost, ali je ostavljamo u arhivama, a da razgovaramo o budućnosti”, rekao je predsjednik.

Govoru Pendarovskog poslanicima, prvom poslije inauguracionog govora 12. maja, prisustvovali su članovi Vlade, diplomate i vjerski zvaničnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad