Protest zbog Vučićevog dolaska u Tiranu, sukob policije i aktivista

Regija 20. dec. 201922:40 > 22:41
Podijeli:
Izvor: Anadolija

U glavnom gradu Albanije održan je nezvanični sastanak lidera Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije u okviru sastanka o produbljavanju saradnje o ubrzanju "Četiri slobode EU", koji će se sutra održati u Tirani.

Albanski premijer Edi Rama održao je nezvanični sastanak u Tirani sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali poslije sastanka nije bilo izjava za medije.

Nakon sastanka, premijer Rama i delegacije iz regionalnih zemalja prisustvovali su humanitarnom koncertu “Ti nikada nećeš biti sam” posvećenom procesu obnove poslije katastrofalnog zemljotresa u Albaniji od 26. novembra. Prihod od prodaje ulaznica za koncert na kome su učestvovali albanski umjetnici namijenjen je obnovi škola oštećenih u zemljotresu.

Protest protiv prisustva Vučića

Aktivisti Pokreta Samoopredjeljenje i građani protestovali su protiv prisustva sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Protest je održan na Bulevaru mučenici nacije ispred zgrade hotela u kojem se premijer Rama sastao sa predsjednikom Srbije i premijerom Sjeverne Makedonije.

Tokom protesta došlo je i do sukoba između policije i aktivista, a demonstranti su pokušali da probiju policijski kordon.

Demonstranti su nosili transparente s natpisima „20.000 silovanih žena“, „Mini Šengen pravi Srbiju sa morem“ i „Albanija ne zaboravlja“, čime je izraženo neslaganje s posjetom srbijanskog predsjednika Albaniji.

Sastanak koji će biti održan sutra u Tirani nastavak je predhodna dva sastanka ovog nivoa, održana u septembru u Novom Sadu, u Srbiji, i novembru u Ohridu, u Sjeveroj Makedoniji.

Prije početka zvaničnog sastanka, sutra, 21. decembra, lideri učesnici pozvani na samit posjetit će neka područja koja su pogođena zemljotresom u Draču 26. novembra. Nakon posete Draču, u Tirani će biti održana “Sesija lidera”, a zatim i plenarno zasjedanje u kojem će učestvovati delegacije.

Aktivnosti se završavaju zajedničkom konferencijom za medije lidera učesnika sastanka.

Kosovo je odbilo učešće na sastanku u Tirani, iako je bilo pozvano, kao što nije učestvovalo ni na ranijim sastancima. Predsjednik Republike Kosovo Hashim Thaci je prethodno odbio i učešće na ohridskom samitu u novembru, zato što Kosovo nije bilo pozvano na prvi sastanak u oktobru u Novom Sadu. Thaci je ocijenio da su pozivi i inicijative za regionalnu saradnju potpuno besmisleni, dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju državu Kosovo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad