Pendarovski: Zemlje regiona bi mogle da pomognu dijalog Beograda i Prištine

Regija 25. dec. 201912:42 > 12:45
Podijeli:
Izvor: Robert ATANASOVSKI / AFP

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski procijenio je da će biti "mnogo teško" da brzo počnu pregovori Beograda i Prištine "sa nekakvom šansom za uspjeh" i izrazio mišljenje da bi u dijalogu mogle da pomognu zemlje regiona.

U intervjuu makedonskoj Televiziji Alsat M, koja program emituje pretežno na albanskom jeziku, on je rekao da je tu procjenu napravio na osnovu onoga što gleda nekoliko posljednjih mjeseci i unutrašnje situacije u Srbiji i na Kosovu.

“Ne mogu da vidim da postoji atmosfera kod glavnih učesnika, pa ako želite i kod međunarodnog faktora, koji ima neke svoje sve nešto bitnije prioritete, koji će da pomogne. Možda možemo mi ovde, ne samo Sjeverna Makedonija. Crna Gora, zašto da ne? Možda u okolini, možda Bugarska i Mađarska, koja sad ima komesara za proširenje”, rekao je Pendarovski.

Prema njegovom mišljenju, Sjeverna Makedonija je idealno pozicionirana da pomaže u dijalogu Srbije i Kosova, “kao država koja se graniči sa obje države na sjeveru”.

“Mi ne možemo da rješavamo status Kosova i da budemo takav tip faktora. Mi možemo da pravimo regionalni ambijent u saradnji sa dvije strane na jednom partitetnom osnovu, na jednom izbalansiranom osnovu i da pomažemo da se napravi ambijent”, rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Pendarovski je istakao da sada govori načelno, a ne konkretno, mada bi, dodao je, volio da tu bude i “nešto konkretno, praktično”.

Upitan da li misli da je “mini Šengen” korak ka Evropskoj uniji, predsjednik Sjeverne Makedonije je rekao: “Objektivno da!”, objasnivši da to može da se vidi na nivou dokumenata koje učesnici potpisuju na susretima.

“Ako je jasno do ovog trenutka da tu ne postoji zadnja namjera da se restaurira Jugoslavija ili da se pravi balkanska alijansa jednih protvi drugih, po meni veoma je bitno da se prevaziđe sistemski problem ’mini Šengena’, a to je ne samo parcijalno, nego cjelovito zahvatanje svih šest zapadnobalkaskih država”, rekao je on.

Pendarovski je dodao da mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi volio da se u “mini Šengen” uključe i kosovski Albanci.

“Možda je interesantno da vam kažem da u mojim razgovorima sa srpskim predsjednikom, on nije sporio ovu ideju. Kaže, ja bih želio i kosovski Albanci da se uključe, sa tim što u srpskoj retorici, zbog poznatih razloga, oni koriste formulu pet plus jedan, jer ne priznaju Kosovo. Međutim, kaže, volio bih da vidim i kosovske Albance za stolom u okviru ‘mini Šengena'”, naveo je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad