Za jedne fašistički napad, za druge nenasilan performans

Regija 28. dec 201916:58 > 19:55
Podijeli:
Izvor: Pritnskrin/RTS2

Dan poslije nenasilnog performansa, kako ga je predstavio lider Dveri ili fašističkog napada u Skupštini Srbije, kako ga je shvatila vladajuća većina, predsjednik Srbije poručio je da su najveću grešku napravili naprednjaci, jer su, kako je objasnio, maloj fašističkoj grupi dozvolili da bude vidljiva. Iz SZS-a kažu da te kvalifikacije ne žele da komentarišu, već objašnjavaju da kakva god pravda bila, ne mogu je u svoje ruke uzimati narodni poslanici.

“Koji je razlog bio za to? Šta je bio povod? Šta se to jučer desilo u Srbiji? Pa ništa. Je l’ zna iko od vas šta je jučer bilo na dnevnom redu u Skupštini, sem onih koji izvještavaju, evo pitam građane Srbije, niko pojma nemaju, ja nemam pojma”, kazao je Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije u enigmi, a na dnevnom redu već danima dominira tema iz komšiluka.

Vučić, ipak, zaključuje da se u Skupštini bez razloga desio incident koji je odmogao srpskom narodu u Crnoj Gori. Incident je, dodaje, napravio čovjek koji bojkotuje Skupštinu, a koji svakoga dana tamo jede ćevapčiće.  

Boško Obradović, međutim, nije napravio najveću grešku, smatra srbijanski predsjednik.

“Najveću grešku su napravili ljudi iz SNS-a što su maloj fašističkoj grupi dozvolili da bude vidljiva, umjesto da im se uopšte ne odgovara. Ja ih razumijem, ljudski, emocionalno svaki normalan čovjek bi postupio, pa bi reagovao, nešto pokušao da objasni, ali ne možete vi tim ljudima ništa da objasnite”, kaže Vučić.

U SzS-u kažu da nisu znali da će se lider Dveri odlučiti za takav performans, a predsjedavajući Saveza Vuk Jeremić poručuje da je njemu lično bliži, kako kaže, drugačiji način političke borbe. Zašto su izostale dobro poznate skupštinskle procedure u takvim situacijama, pita se Jeremić.

“Pravdu u svoje ruke, šta god ona bila, ne mogu uzimati narodni poslanici lično. Predstavnici vladajuće većine su upravo tako nešto pokušali i mislim da to pokazuje koliko je duboko nenormalno stanje, okolnosti i atmosfera u kojoj živimo”, rekao je Jeremić.

Dilema: performans uobičajen za skupštine širom svijeta ili fašistički napad u kome je spriječena najveća moguća uvreda, nametnula je još u petak pitanje za skupštinskog šefa naprednjaka, koji je sudeći po riječima predsjednika inicirao najveću grešku – koja je suštinska razlika između Obradovićevih transparenata i u moru ranijih skupštinskih incidenata, recimo, robijaške košulje iz 2006. godine.

“Aleksandar Vučić se nikada, koliko se ja bavim politikom, a bavim se dugo, nikada nije nikome unosio u lice, kao što je to danas uradio Obradović. Nikada nikoga nije fizički napao, kao Boško Obradović mnogo puta i nikoga nikada nije vrijeđeo”, rekao je Aleksandar Martinović.

Bez obzira na to što je redovno jesenje zasjedanje završeno u stilu obaranja na zemlju, cijepanja sakoa i transparenata, niko od učesnika incidenta nije kažnjen. Možda je suviše rano ili je ipak prekasno da se stavi tačka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad