Nikolić uručio supruzi pilota Omera Mehića Zlatnu medalju

Regija 07. maj 201515:44 > 15:49
Izvor: Tanjug

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas Slavici Mehić, supruzi nastradalog pilota Omera Mehića, Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić".

Obrazloženje o odlikovanju pilota Mehića pročitao je predsjednik Komisije za dodjelu odlikovanja Oliver Antić koji je rekao da su za Mehića prijatelji, kolege i poznanici imali samo riječi hvale.  

“Radi spašavanja drugih bio je uvijek spreman i na najveći rizik, što je dokazao i u svojoj posljednjoj misiji kada je položio i sopstveni život”, istakao je Antić, prenose beogradski mediji.  

On je podsjetio da je, na inicijativu predsjednika Srbije, Zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” posthumno odlikovan Mehić, koji je bio pripadnik Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, major avijacije koji je tragično nastradao u nesreći helikoptera Vojske Srbije 13. marta na izvršenju zadatka prevoza bolesne bebe stare pet dana iz Raške radi hitnog daljeg liječenja u Beogradu.

Predsjednik Srbije je 8. aprila donio Ukaz o odlikovanju pripadnika Vojske Srbije i medicinskog osoblja koji su tragično nastradali u helikopterskoj nesreći 13. marta 2015. godine.  

Za ispoljenu izvanrednu ličnu hrabrost i samopregor u spašavanju ljudskih života u izuzetno opasnoj situaciji, Zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” posthumno su odlikovani i kapetan avijacije Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.  

Vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu pao je na oko kilometar od beogradskog aerodroma, pored autoputa.

Stradalo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letjelici, među kojima i beba stara pet dana.

Major avijacije Omer Mehić rođen je 24. jula 1967. godine u Doboju. Na službi u Vojsci Srbije bio je od 21. jula 1990. godine. Završio je Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zadru i sve vrijeme je bio pilot helikoptera.  

Bio je u braku sa suprugom Slavicom. Iza sebe je ostavio dva sina.