"Čemu toliki strah od Jugoslavije? Živjeli smo u socijalizmu 45 godina"

Regija 03. feb 202017:12 > 04. feb 2020 07:17
Izvor: N1

Subotnje otvorenje riječke godine Europske prijestolnice kulture, koje je, među ostalim, obilježio nedolazak premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te prikazivanje jugoslavenske zastave u sklopu izložbe, u Newsroomu je komentirao književni kritičar i leksikograf Velimir Visković.

Kaže kako je, njemu osobno, program otvaranja EPK-a bio jako dobar. “Čak je i nadmašio neka moja očekivanja. Na kraju je to doista bilo impresivno, pogotovo večenji spektakl. Bilo je na razini najvećih europskih događanja, kao da se događa u Berlinu. Integriranje elemenata masovne, popularne kulture i moderne glazbe je nešto što je trend. Bilo je na europskoj razini i spektakularno gledljivo”, rekao je Visković.

“Po onome što znamo do sada o Europskim prijestolnicama, promicali su se oni oblici umjetnosti koji pripadaju modernom, suvremenom izrazu”, kazao je dodavši kako može razumjeti zašto su izabrali upravo Rijeku, a ne neki hrvatski grad koji bi imao više dodira s tradicijom, poput Dubrovnika ili Splita.

“Rijeka, počevši od literarne tradicije, Kamova, do miješanja različitih kulturalnih utjecaja, Rijeka sa svojom upečatljivom punk-rock scenom, koja je bila otvorena prema kazališnim eksperimentima, ima i kvalitetan balet, Rijeka koja je uvijek bila otvorena istraživanju…”, razlozi su zbog kojih je Rijeka odličan izbor za Europsku prijestolnicu kulture.

Plenković bi došao na svečano otvorenje da uskoro nisu unutarstranački izbori u HDZ-u

“Da Plenkoviću za dva mjeseca nisu unutarstranački izbori sasvim sigurno bi se pojavio. Koliko god on jest konzervativan političar, on je čovjek europskih obzora… Naša scena koja sebe voli nazivati konzervativnom je zapravo radikalno pomaknuta prema desnici. Meni je smiješno kad jedna Ruža Tomašić za sebe tvrdi da je konzervativka. Europske konzervativne stranke inzistiraju na tome da se odmaknu od radikalne desnice”, govori Visković.

Na pitanje što činjenica da nema hrabrosti doći u Rijeku zapravo govori o Plenkoviću, rekao je:

“U ovom trenutku, HDZ je stranka koja se očito naginje desnije od onoga što je Plenković namjeravao od nje napraviti. Plenković, u ovom trenutku, naprosto mora pokazati dosljednost da je konzervativac, ako treba čak i desničar, da je vezan uz Katoličku crkvu, a naša Crkva je radikalnije desno nego što je u većini europskih država.”

Na riječkom Korzu prikazana je serija plakata u sklopu izložbe gdje su prikazane zastave svih vlastodržaca pod kojima je Rijeka bila kroz povijest. Iz konteksta je izvučena jugoslavenska zastava, na čemu se počela graditi priča o “crvenoj” Rijeci, rekvijemu za komunizam, za Jugoslaviju…, konstatirao je Novokmet, a Visković prokomentirao na sljedeći način:

“Treba uzeti u obzir da je u Rijeci već trideset godina SDP na vlasti pa mnogi kažu da oni nisu evoluirali. A kao da u Europi nema gradova s takvom tradicijom… Izvučena je jugoslavenska zastava iz konteksta, ali čemu toliki strah od Jugoslavije? Jesmo li živjeli 45 godina u socijalističkoj Jugoslaviji, a 75 godina općenito. To je snažno utisnuto i u kulturu, bezbroj je projekata, ne možete izlučiti hrvatski film iz tog razdoblja u kojem nema srpskih glumaca ili producenata. Hoćete li proglasiti ‘Brezu’ nehrvatskim filmom zato što glavne uloge igraju srpski glumci? Postoje neke veze i ne možemo zatvarati oči pred tim vezama.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad