Hrvatska: Inspekcija konobaru zbog 23 kune napojnice dala ogromnu kaznu

Regija 12. feb 202022:58 > 13. feb 2020 07:44
Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL (ilustracija)

Zbog napojnice konobara inspekcija Ministarstva financija ne samo da je njegovom šefu ugostitelju naplatila kaznu od 25.200 kuna već su ocijenili da je to djelo "iznimne i očito društvene opasnosti kojim se izravno podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sustava".

Ministarstvo financija ugostitelju iz Istre naplatilo je kaznu od 25.200 kuna jer je inspektor kod njegova konobara našao “višak” od 23 kune. Radi se o napojnici koju je djelatnik dobio netom prije nego je inspektor zatražio njegov novčanik te ga je i upozorio na moguću razliku.

“Inspektori iz Ministarstva financija pronašli su 23 kune viška u novčaniku konobara koji radi u restoranu mog hotela. Na ime tvrtke sam dobio kaznu od 20.100 kuna (više od 5.000 maraka), a meni, kao odgovornoj osobi, odrezali su kaznu u iznosu od 5.100 kuna (oko 1.500 maraka). Sveukupno 25.200 kuna (oko 6.500 maraka) , što je tisuću puta više od ‘viška’ u novčaniku”, ispričao je poduzetnik iz Novigrada Glasu Istre.

“Navedene 23 kune koje su zatečene kao višak dio su napojnice koju sam ranije dobio od gostiju, koji su svoju konzumaciju plaćali gotovinom. Svatko je plaćao svoje piće, pa sam od svakog i ponešto dobio. Odmah pri ulasku u objekt inspektor je zatražio da mu pružim novčanik, tako da nisam stigao izdvojiti razliku, ali sam uredno napomenuo da postoji moguća razlika od 23 kune”, rekao je konobar.

Ministarstvo je poslalo i obrazloženje zašto su propisali tako visoku kaznu. U njemu, među ostalim, stoji i da se “u konkretnom slučaju radi o počinjenju djela prekršaja iznimne i očito društvene opasnosti kojim se izravno podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sustava s izravnim društveno štetnim konzekvencama za stabilnost ukupnog poreznog sustava Republike Hrvatske”.

Poduzetnik je podnio prigovor na rješenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad