Dodatno pojašnjenje o zapošljavanju iz RS; oglasili se i iz tog bh. entiteta

Regija 17. feb 202008:16 > 10:56
Podijeli:
Izvor: N1

Zbog interesa medija i brojnih upita, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak danas je komentirala temu provjere diploma iz Republike Srpske, o kojoj je govorila u Točki na tjedan u nedjelju na N1 televiziji.

Ministrica je u obraćanju javnosti rekla da su iz Republike Srpske dobili dopis u kojemu stoji da oni neće provjeriti ispravu za koju Republika Hrvatska ne dokaže da postoji opravdana sumnja da je se treba provjeriti.

“Naravno da je to situacija koja je za nas u potpunosti neprihvatljiva. Niti za 50 nevjerodostojnih isprava koje smo pronašli nije postojalo nešto što bismo mogli nazvati opravdanom sumnjom, nego je naš motiv da brinemo o budućnosti naših učenika i u sklopu toga sigurno treba osigurati da u sustavu rade oni koji su kompetentni, koji imaju vjerodostojne isprave kakve po zakonu trebaju imati”, rekla je Divjak.

VEZANE VIJESTI

Kad smo prije nešto više od godinu dana pokrenuli proces provjere isprava svih zaposlenih u školi namjera je bila da očistimo sustav od varalica i bilo kakvo opravdanje za varanje onih koji su zaposleni temeljem nevjerodostojih dokumenata ne postoji, rekla je Divjak, istaknuvši da vrijedi nulta tolerancija za varalice.

Pri provjeri isprava ministrica je kazala da od institucija traže odgovor na pitanje je li isprava vjerodostojna ili falsifikat. “Ustanova treba potvrditi je li osoba pod tim imenom završila njihov fakultet i školu i to je sve, pritom ne ulazimo ni u kakve postupke osiguravanja kvalitete i nismo dosad imali problema niti u Hrvatskoj niti izvan Hrvatske. Imamo suradnju s Austrijom, Slovenijom, Republikom Srbijom”, rekla je Divjak, dodavši da je među 50 krivotvorenih isprava bilo i onih na ime Sveučilišta u Grazu, Ljubljani i Novom Sadu. 

“To je proces koji je dobar za sve, jer oni koji se krivo predstavljaju, koji su krivotvorili dokumente, izbacuju se iz sustava i to koristi kako instituciji koja provjerava, tako i našem sustavu”, kazala je Divjak.

Istaknula je da ju je nazvao ministar Rajčević iz Republike Srpske, kojemu je objasnila na temelju čega se u Hrvatskoj provjeravaju isprave o završenom obrazovanju te da mu je jasno pročitala sadržaj dokumenta koji je dobila, a u kojemu se odbija suradnja na toj provjeri.

“On je sa svoje strane obećao da će raditi na tome da sve odgovore dobijemo i da će za primjere gdje nešto nije provjereno pitati i provjeriti. On je zadužen za visoko obrazovanje, trebamo suradnju i za one koji su zaduženi za pretercijalni sustav”, rekla je Divjak, poručivši da nema uzmaka u smislu da bi se s hrvatske strane odustalo od toga da se sve isprave provjere. “Ovaj poziv ministra ohrabruje, i taj deklarativni izraz, da će se nastaviti i otvoriti put za suradnju”, rekla je Divjak.

Objasnila je da je vrlo teško objasniti što znači osnovana sumnja, ako ne postoji suradnja s institucijom za koju stoji da je izdala dokument. “U tom slučaju nama bi bilo nemoguće bilo što napraviti, jer kad govorimo o 50 nevjerodostojnih isprava, nijedna nije otkrivena jer je postojala osnovana sumnja, nego su se svi dokumenti provjerili i to je jedini način kako možemo raditi. Svi u Hrvatskoj, koji se žele zaposliti u sustavu odgoja i obrazovanja, moraju biti podvrgnuti provjeri isprava i vjerodostojnosti diploma, bez obzira gdje je izdana”, rekla je Divjak, poručivši da moraju širiti i vratiti povjerenje u sustav.

Podsjetimo, gostujući u Točki na tjedan na N1 televiziji, ministrica Divjak požalila se da Republika Srpska odbija provjeravati diplome na zahtjev Republike Hrvatske i zbog toga će, kaže, biti zaustavljeno svako zapošljavanje u školstvu s diplomama koje potječu iz tog entiteta.

“Neće biti zapošljavanja nikoga u sustavu odgoja i obrazovanja tko je nositelj takve diplome”, rekla je Divjak.

Ministar Rajčević razgovarao sa ministricom Divjak: Nema opasnosti za diplome iz Republike Srpske

“Povodom informacija koje su se pojavile u javnosti u kojima je ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženka Divjak navela da Republike Srpska odbija provjeru diploma na zahtjev Republike Hrvatske, Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske u interesu objektivnog i tačnog informisanja javnosti upozorava da ti navodi nisu tačni”, saopšteno je iz Mministarstva visokog obrazovanja RS u vezi sa diplomama o kojima bruji Hrvatska.

Nakon ovih informacija ministar za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević je stupio u kontakt sa ministricom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženkom Divjak, i dobio uvjeravanja da ne prijeti nikakva opasnost po nosioce naših diploma.

„Bio sam iznenađen kada sam saznao za izjavu ministrice Divjak i istog trenutka sam izvršio provjere u nadležnoj službi u Ministarstvu iz koje su me uvjerili da je dosadašnji proces provjere, odnosno odgovora na zahtjeve iz Republike Hrvatske, proticao bez ikakvih problema. Ministrica Divjak i ja smo razgovarali jutros i dogovorili smo se da u cilju izbjegavanja bilo kakvih tehničkih problema u vezi procesa provjera, ubuduće svi kontakti između ministarstava budu direktni“, poručio je ministar Rajčević.

Takođe je dodao da ga je ministrica Divjak obavijestila o njihovim aktivnostima i pojedinim nepravilnostima koje su utvrđene, ali koje se nisu isključivo odnosile Republiku Srpsku, nego da se radilo i o diplomama iz drugih država u regionu.

„Spomenula je jedan slučaj iz Republike Srpske, ali se isti odnosi na provjeru svjedočanstva srednje škole. Ja sam preuzeo obavezu da o istom obavijestim nadležno ministarstvo“, naveo je ministar Rajčević.

Rajčević je takođe zamolio Divjak da Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske dostavi spisak imena i prezimena za koje želi da se obavi provjera, a da će nadležne institucije iz Republike Srpske odmah preduzeti potrebne radnje kako bi organima Republike Hrvatske bilo odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Ministri su se usaglasili da zajedno sa ostalim nadležnim organima država iz regiona ostaju na istom zadatku borbe protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju i nadu da će međusobna saradnja biti uspješno nastavljena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad