Europol: Uhapšeni članovi Balkanskog kokainskog kartela, među njima i vođa

Regija 11. mar. 202017:50 > 17:52
Podijeli:
Izvor: N1

Osmočlana grupa švercera droge uhapšena je 10. marta u zajedničkoj operaciji policije Crne Gore, Hrvatske i Srbije, saopštila je evropska policijska agencija Europol.

“Policajci u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji uhapsili su osam članova kriminalne grupe, uključujući jednog za koga se pretpostavlja da je vođa grupe, uz podršku dva istražitelja iz Francuske i Portugala”, saopštio je Europol, dodajući da su policajci pretresli 20 lokacija (18 u Crnoj Gori i po jednu u Srbiji i Hrvatskoj). 

Europol je koordinirao razmjenu informacija, analizirao operativne informacije i obezbjedio finansijsku pomoć za operaciju. Koordinacija aktivnosti je obavljeno kroz komandnu aplikaciju u sjedištu Europola. 

U saopštenju se dodaje da je međunarodnu istragu predvodila policija Crne Gore i podsjeća da je operacija započela 2017. godine uz podršku kolega iz Austrije, Hrvatske, Francuske, Portugala, Srbije i Slovenije, a da je godinu dana kasnije zaplijenjena jedrilica na kojoj se nalazilo 840 kilograma kokaina i da su uhapšeni državljani BiH, Crne Gore i Srbije. Ukupno 12 osoba je uhapšeno do sada.

Ova operacija, koju su sprovele agencije Evropske unije, Europol i zemlje Zapadnog Balkana, je dio šire evropske strategije protiv tzv. Balkanskog kartela, kaže se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad