Srpska lista traži rehabilitaciju 25 crnogorskih četnika

Regija 18. maj 201514:31 > 14:35
Izvor: N1

Srpska lista, politička grupacija koja djeluje u Crnoj Gori i koja se bori za prava Srba, najavila je danas da će podnijeti zahtjev za rehabilitaciju 25 četnika, koji su 19. oktobra 1943. godine, nakon suđenja, ubijeni pod Ostrogom.

Kazali su i da će tim od sedmorice advokata iz Beograda zastupati Srpsku listu, kao podnosioca zahtjeva.

”Na čelu četnika koji su, na pravdi Boga, likvidirani u okrilju najveće svetinje Crne Gore, bio je general Blažo Đukanović kome je ,'presudio’ prijeki ideološki sud kojim je rukovodio Blažo Jovanović. Egzekutori su imali sudiju, članove suda, tužioca i branioca okrivljenih, koji su listom bili iz rukovodstva komunističko-partizanskog pokreta u Crnoj Gori. Blažo Đukanović je u tom trenutku bio komandant JVuO za Crnu Goru, Boku i Stari Ras i jasno je da je rehabilitacijom generala Mihailovića, po komandnoj odgovornosti, postala upitna i Đukanovićeva krivica”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Iz ove grupacije je saopšteno da će do kraja radne sedmice dostaviti zahtjeve Arhivskom odjeljenju Istorijskog instituta Crne Gore, MUP-u Crne Gore i Vojnom arhivu u Beogradu kojima traže sadržaje kompletnih zapisnika sa saslušanja Blaža Đukanovića i još 24 četnika koji su odlukama prijekog Suda likvidrani pod Ostrogom u ranim jutarnjim satima, 19. oktobra 1943. godine.

”Ukoliko pravdu ne zadovoljimo pred crnogorskim, idemo pred međunarodne sudove. Još jednom, da ne bi bilo medijske manipulacije, izražavamo puni pijetet i prema svim junacima koji su se kroz partizanski pokret suprotstavili okupatoru od 1941. godine i pogotovo duboko uvažamo one koji su, nakon rata, stradali zbog svoje lojalnosti bratskoj Rusiji”, zaključuje se u saopštenju SL.

Podsjećamo, tokom prošle sedmice, Viši sud u Beogradu rehabilitovao je komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta 1946. godine.