Majka poginulog radnika RTS-a: NATO najavio napad, UNS manipuliše žrtvama

Regija 23. apr 202014:14 > 16:03
Podijeli:
Izvor: N1

Majka poginulog radnika Radio-televizije Srbije u bombardovanju 1999. godine Žanka Stojanović ocijenila je u pisanoj izjavi za medije da je Udruženje novinara Srbije "dopustilo sebi da se iznova upusti u manpulisanje žrtvama, trudeći se da zamagli okolnosti zločina i da abolira ključne krivce".

Kako se navodi u njenoj izjavi, UNS uopšteno zahtjeva da se organizuje suđenje NATO zbog ubistva “medijskih radnika RTS-a” i ponavlja stari zahtjev Međunarodnoj federaciji novinara da uvrsti imena tih “medijskih radnika” u svjetsku listu novinara ubijenih zbog vršenja dužnosti.

Ona je u navela da u ime porodica želi da upozori javnost da je riječ o “podmetačini najprizemnije vrste” i istakla da u napadu na RTS nije poginuo nijedan novinar, a pogotovu “ne nijedan Miloševićev propagandista”.

Stojanović je dodala da UNS dvije decenije nije našlo vremena da se zaista upusti u istragu ubistva tehničara RTS-a, “jednog od najmarkantnijih zločina Miloševićeve ere”.

Ona je istakla da dokumenti ne ostavljaju mjesta sumnji i da ona pokazuju da je NATO zvanično najavio napad na RTS, da je u ratnim uslovima RTS bio pod direktnom ingerencijom Ministarstva odbrane, da je Savezna vlada s izbijanjem rata naredila evakuaciju RTS-a na rezervno radno mjesto i da Ministarstvo odbrane nije obezbijedilo izvršeje naređenih mjera.

Stojanović je dodala da dokumenta pokazuju da je Vrhovni savjet odbrane nekoliko puta upozoren da napad predstoji, da su dan pred napad “zapadni novinari” upozorili na to rukovodioce RTS-a, da je Vojska presrela komunikaciju sa bazom aviona koji je krenuo u napad na RTS, ali da ni tada niko nije reagovao.

“Sve te dokumentovane činjenice jasno pokazuju da su vojni i državni vrh Srbije, namjerno i organizovano omogućili ubistvo 16 tehničara RTS-a, ne bi li ubilježili poene u propagandnom ratu sa NATO-om”, istakla je Stojanović.

Ona je istakla da njihovi članovi porodice nisu bili novinari, niti članovi Udruženja novinara Srbije i pozvala to udruženje da ih “ostavi da počivaju u miru”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad