Pendarovski: Ne treba nam Evropska unija ako nećemo biti Makedonci

Regija 02. maj. 202017:12 > 17:14
Podijeli:
Izvor: Robert ATANASOVSKI / AFP

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski poručio je da Makedoncima ne treba članstvo u Evropskoj uniji ako je cijena ulaska da kažu da to nisu i da jezik kojim govore nije makedonski.

Makedonski jezik, istakao je Pendarovski, predstavlja historijsku činjenicu i međunarodno je priznat 1974. godine, a UN su ga verifikovale 1977. godine, dok je makedonski standardni jezik kodifikovan 1946. godine.

Komentarišući izjavu Bugarske priloženu zaključcima Savjeta za opšte poslove EU, koja se tiče zahjteva Sofije kada je riječ o makedonskom jeziku, Pendarovski je rekao da je to “najrigidnija” odredba u deklaraciji bugarskog parlamenta.

“Pročitao sam rečenicu dva-tri puta. Kad sam pročitao prvi put, nisam mogao da vjerujem da u 21. vijeku neko može da osporava nečiji jezik, njegov višedecenijski naziv, uprkos činjenici da je kodifikovan”, rekao je Pendarovski za televiziju “Alsat-M”.

Prema njegovim riječima, deklaracija bugarskog parlamenta je protiv nekoliko osnovnih principa sporazuma Skoplja i Sofije i može da postane “prava politička prepreka” u usvajanju pregovaračkog okvira između Evropske komisije i Sjeverne Makedonije u junu, prenose beogradski mediji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad